Linkovi

Bes u Rusiji zbog pogibije desetina ruskih vojnika u ukrajinskom napadu


ARHIVA - Ukrajinski vojnici gađaju ruske položaje u regionu Donjecka (Foto: AP/Libkos)
ARHIVA - Ukrajinski vojnici gađaju ruske položaje u regionu Donjecka (Foto: AP/Libkos)

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da su 63 ruska vojnika poginula u ukrajinskom raketnom napadu tokom novogodišnje večeri na njihovu privremenu kasarnu u dijelu Donjecka koji kontroliše Rusija.

Na snimcima na internetu, čija autentičnost nije potvrđena, vide se ruševine zgrade jednog stručnog koledža u gradu Makijevka, gdje su vojnici bili smješteni. Iz ukrajinskog ministarstva odbrane prethodno je saopšteno da je u jednom od najsmrtonosnijih ukrajinskih napada poginulo do 400 Rusa, prenosi agencija Rojters.

Danil Bezsonov, visoki proruski regionalni zvaničnik Donjecka, rekao je da su koledž pogodile rakete HIMARS američke proizvodnje oko ponoći, dok su stanovnici slavili početak Nove godine. Ruske vlasti saopštile su da su zgradu pogodile četiri rakete, i da su dvije oborene.

Jedan ruski proratni vojni bloger poznat kao Rajbar, koji ima više od milion pretplatnika na Telegramu, naveo je da je više od 100 ljudi povrijeđeno u napadu i da se ruševine i dalje raščišćavaju.

Takođe je ustvrdio da je u zgradi bilo oko 600 osoba, te da je u istom objektu bila i municija.

I drugi ruski vojni blogeri, koje takođe prate stotine hiljada ljudi, naveli su da je veliko razaranje rezultat odluke da se municija skladišti u istoj zgradi gdje su bili smješteni vojnici, uprkos tome što su komandanti znali da je u dometu ukrajinskih raketa.

Igor Girkin, bivši komandant proruskih trupa u istočnoj Ukrajini a trenutno jedan od najistaknutijih ruskih nacionalističih vojnih blogera, naveo je da su stotine ubijene ili ranjene u eksploziji.

Pojedini ruski poslanici zatražili su ne samo odmazdu protiv Ukrajine i njenih NATO pristalica, već i "internu analizu", kao i krivičnu odgovornost zvaničnika koji su dozvolili smeštaj velikog broja vojnika "u nezaštićenoj zgradi" i ""svih viših vlasti koje nisu osigurale odgovarajuću bezbednost.

Rusko ministarstvo odbrane je dalo podatke o broju žrtava tek u poslednjem paragrafu dnevnog izvještaja o situaciji na ratištu.

Rojters nije mogao da potvrdi informacije sa terena, ali jeste potvrdio lokaciju video snimka na osnovu obližnjih zgrada i puteva, iako ne datum kada je snimljen.

Izvor blizak liderima Donjecka koje je postavila Rusija rekao je Rojtersu da su u toj zgradi bili smješteni neki od 300.000 ili više vojnika regrutovanih od septembra, od kojih su mnogi već poslati na front da bi ojačali rusku posustalu vojnu kampanju u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG