Linkovi

Zelenski u Kongresu SAD: Ukrajina se nikada neće predati


Volodimir Zelenski tokom obraćanja u Kongresu u sredu naveče
Volodimir Zelenski tokom obraćanja u Kongresu u sredu naveče

U okviru posete Vašingtonu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se u sredu uveče na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa SAD, gde se zahvalio američkim zvaničnicima i narodu na podršci svojoj zemlji.

Privilegija je što sam ovdje“, rekao je na početku obraćanja Zelenski, kojeg su članovi Kongresa dočekali gromoglasnim aplauzom.

Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava“, poručio je predsednik Ukrajine, uz napomenu da se ukrajinska odbrana drži i da se nikada neće predati.

Ruska tiranija je izgubila kontrolu nad nama“.

Govoreći o ruskoj agresiji, Zelenski je naveo da su ulozi u tom konfliktu mnogo veći od sudbine ukrajinske nacije, dodajući da je reč o testu za demokratiju širom sveta.

Ova bitka ne može biti zamrznuta ili odložena, ne može se ignorisati, nadajući se da će okean ili nešto drugo pružiti zaštitu“, rekao je Zelenski, koji se obraćao na engleskom jeziku. „Ova borba će definisati svet u kojem će živeti naša djeca i unuci“.

Zelenski je govorio o tome da je ruska vojska nadmoćnija po količini opreme, ali da se Ukrajina odupire, uz napomenu da je američka podrška ključna u tome. Dodao je da se nada da će Kongres nastaviti da pomaže Ukrajini i u narednoj godini, označivši je kao tačku preokreta.

Američka pomoć nije milostinja. To je investicija u globalnu bezbednost“, rekao je Zelenski.

Sjedinjene Države su u proteklih godinu dana Ukrajini poslale milijarde dolara vojne i ekonomske pomoći, uključujući i artiljeriju. Članovi kongresa ove sedmice odlučuju o potrošnji u aktuelnoj fiskalnoj godini - reč je o sveobuhvatnom zakonskom paketu u kojem je oko 45 milijardi dolara namenjeno Ukrajini.

Lider demokrata u Senatu, Čak Šumer, rekao je nakon govora da je obraćanje Zelenskog došlo u pravom trenutku:

"Nadam se da su oni koji su sumnjali da li bi trebalo pomoći Ukrajini čuli ovaj govor jasno i glasno".

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti naveo je da je govor Zelenskog bio dobar i da se njegova pozicija o podršci Ukrajini nikada nije promenila "ali želimo da se pobrinemo da postoji odgovornost za sav novac koji smo potrošili".

Ukrajinski predsednik je takođe naveo da će Ukrajinci proslaviti Božić, uprkos užasima rata:

"Čak i ako ne bude struje, svetlo naše vere u nas neće biti ugašeno".

Zelenski i Pelosi su razmenili ukrajinsku i američku zastavu.
Zelenski i Pelosi su razmenili ukrajinsku i američku zastavu.

Zelenski je Kongresu poklonio zastavu svoje zemlje koju su mu prilikom jučerašnje posjete poklonili i potpisali branioci grada Bahmut, koji se mesecima nalazi pod žestokim ruskim udarima. Od predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi zauzvrat je dobio američku zastavu koja je danas bila postavljena na Kapitol.

Pobedićemo jer smo ujedinjeni. Ukrajina, Amerika i čitav slobodni svijet“, reči su kojima je Zelenski okončao obraćanje.

Dodatna pomoć za Ukrajinu

Ranije u sredu, Zelenskog je u Beloj kući ugostio američki predsednik Džo Bajden.

Nikada nećete biti sami”, poručio je Bajden tokom zajedničkog obraćanja medijima. "Svesni smo da Putin nema nameru da zaustavi ovaj besmisleni rat."

Bajden je najavio da će Sjedinjene Države Ukrajini pomoći sa dodatnih 1,8 milijardi dolara - koje će obuhvatati odbrambeni raketni sistem Patriot.

Biće potrebno neko vreme da se završi neophodna obuka za upravljanje sistemom ali će rakete Patriot biti važno sredstvo za odbranu Ukrajine. Sjedinjene Države su posvećene da pomognu Ukrajini da se od grasije brani koliko god je potrebno", poručio je Bajden, zahvalivši se članovima Kongresa na dosadašnjoj podršci Ukrajini.

Posebno je istakao da se radi o odbrambenoj pomoći, a ne eskaliranju sukoba.

Takođe, Bajden je ukazao i da će Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) Ukrajini poslati pomoć u iznosu od 374 miliona dolara.

"Time će biti obezbeđena pomoć u hrani i novcu za više od 1,5 miliona stanovnika Ukrajine. Podrška se odnosi i na zdravstvenu zaštitu, dostupnost čiste pijaće vode i mogućnosti grejanja tokom zime", istakao je američki predsednik.

Bajden je ukazao da sa ukrajinskim predsednikom deli, kako se izrazio, potpuno istu viziju o miru u Ukrajini nakon ruske invazije.

"To je slobodna, nezavisna, prosperitetna i bezbedna Ukrajina - obojica želimo da se rat završi. To bi moglo da se desi danas - kada bi Putin imao dostojanstva da kaže svojim trupama da se povuku. Ali, to se neće desiti", rekao je Bajden.

Govoreći o narednim potezima - američki predsednik rekao je da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastaviti da pomažu Ukrajini da postiže uspehe na bojnom polju.

Ako i kada predsednik Zelenski bude spreman da razgovara sa Rusima to će biti uspešno - jer će pobediti bojnom polju. Videli ste pre dva dana Putin je rekao da stvari idu mnogo teže nego što je očekivao. Mislio je da može da razbije NATO, da slomi Zapad, mislio je da može da rasuri alijansu, kao i da je dobrodošao kod ukrajinskog naroda koji govori ruski – ali je pogrešio", ustvrdio je Bajden.

Borba za pobedu nad tiranijom

Ukrajinski predsednik poručio je da se zemlja koju predvod bori za pobedu nad tiranijom.

"I pobedićemo, siguran sam da ćemo pobediti zajedno", rekao je Zelenski u Beloj kući.

Zelenski je preneo da je glavna tema o kojoj su dvojica lidera razgovarala - načini osnaživanja Ukrajine i njene protivvazdušne odbrane.

"Sledeće godine borićemo se za slobodu i nezavisnost. Kući nosim dobre vesti - predsednik Bajden najavio je novi paket podrške za odbranu - a njen najvažniji deo su odbrambeni sistemi Patriot. To će značajno ojačati protivvazdušnu odbranu“, rekao je Zelenski - dodavši da je to ključno za zaštitu energetskog sektora i infrastrukture zemlje.

To je jedini način da terorističkoj državi oduzmemo njen glavni instrument terora – mogućnost da gađaju naše gradove i energetske sisteme", rekao je Zelenski tokom obraćanja sa predsednikom Bajdenom.

Takođe je naveo da pravedan mir sa Rusijom znači da nema kompromisa u vezi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Ukrajine.

"Rusija treba da odgovara za ono što je učinila nama, našem narodu, Evropi i slobodnom svetu", istakao je Zelenski.

Ukazao je i da nema nikakvu poruku za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kakvu poruku bih mogao da mu pošaljem nakon što nam je uništio živote? Sastali smo se 2019. u Normandiji kada sam izabran za ukrajinskog predsednika. Prenosili smo mu poruke o potrebi obnavljanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, potrebe da se iznađe diplomatsko rešenje, kao i strahovanja od invazije punog kapaciteta. Rekao je tada da se to neće desiti. Lagao je!", naveo je Zelenski u odgovoru na novinarsko pitanje.

Odlikovanje za Bajdena

Dvojica državnika su prethodno održali zajednički sastanak koji je trajao oko dva sata.

Uoči tih razgovora Zelenski je Bajdenu preneo zahvalnost za pomoć koju SAD pružaju tokom ruske agresije na Ukrajinu.

Volodimir Zelenski uručuje odlikovanje američkom predsedniku
Volodimir Zelenski uručuje odlikovanje američkom predsedniku

Orden je Bajdenu ustupio kapetan ukrajinske vojske zadužen za raketnu jedinicu HIMARS - naoružanja kojim SAD, tokom ruske invazije, snabdevaju Ukrajinu.

Pre susreta i razgovora u Ovalnoj sobi, Bajden je ukrajinskog predsednika koji boravi u poseti Sjedinjenim Državama, dočekao pred rezidencijom u centru američke prestonice.

Dolazak u SAD njegovo je prvo putovanje u inostranstvo od početka ruske agresije na Ukrajinu - februara 2022.

Ukrajinski predsednik je uoči puta poručio da je svrha njegovog boravka u SAD doprinos otpornosti i odbrambene sposobnosti Ukrajine u okolnostima učestalih ruskih vazdušnih napada na energetsku i hidro državnu infrastrukturu.

Savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, poručio je da poseta demonstrira visok stepen poverenja između dve države, kao i mogućnost da se ukaže na to kakvo je oružje potrebno Kjevu.

"Konačno se stavlja tačka na nastojanja ruske strane koja pokušava da dokaže navodno zahlađenje u našim bilateralnim odnosima“, rekao je Podoljak agenciji Rojters.

Zelenski je u utorak obišao ukrajinske snage u Bahmutu, gradu u kojem se trenutno vode najžešće bitke između ukrajinskih branilaca i ruskih invazijskih snaga. Grad, koji se nalazi oko 600 kilometara istočno od Kijeva, ostao je u ukrajinskim rukama, čime je osujećen cilj Moskve da zauzme ceo ukrajinski region Donbas.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, Zelenski se nekoliko desetina puta obratio stranim parlamentima i drugim institucijama preko video linka iz Kijeva.

Njegova supruga Olena Zelenska u julu je bila u Vašingtonu gde se obratila Kongresu, a putovala je i u druge zemlje, kao i pojedini ukrajinski zvaničnici i ministri.

XS
SM
MD
LG