Linkovi

Lavrov: Ukrajina da ispuni zahteve Moskve, ili će to učiniti ruska vojska


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, arhiva
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, arhiva

MOSKVA - Dan nakon što je predsednik Vladimir Putin rekao da je otvoren za pregovore o Ukrajini, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da Kijev i Zapad pokušavaju da unište Rusiju, i da Ukrajina mora da ispuni zahteve Moskve ili će to učiniti ruska vojska.

Kijev i zapadni saveznici odbacili su Putinovu ponudu da razgovaraju, dok ruske snage gađaju ukrajinske gradove raketama. Ukrajina je poručila da će se boriti dok se Rusija ne povuče.

„Naši predlozi za demilitarizaciju i denacifikaciju teritorija koje kontroliše režim, eliminisanje pretnji po bezbednost Rusije koje dolaze odatle, uključujući naše nove teritorije, dobro su poznati neprijatelju. Poenta je jednostavna: ispunite ih za svoje dobro. U suprotnom, o pitanju će odlučivati ruska vojska", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Kijev i Zapad ocenjuju da je ruska invazija imperijalističko otimanje zemlje. SAD i druge zemlje su uvele sankcije Rusiji i poslale milijarde dolara pomoći ukrajinskoj vladi.

Samo prošle nedelje, kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio u poseti Vašingtonu, SAD su najavile još 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući odbrambenog sistema "Patriot", što je razbesnelo Moskvu.

„Ni za koga nije tajna da je strateški cilj SAD i njihovih saveznika u NATO-u da poraze Rusiju na bojnom polju, što je mehanizam za značajno slabljenje ili uništenje naše zemlje“, rekao je dalje Lavrov za TASS.

On je ponovio da Rusija i SAD ne mogu da održavaju normalne odnose, okrivljujući administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena.

Rat u Ukrajini ušao je u 11. mesec.

Ukrajinske snage su u protekla 24 sata odbile ruske napade u oblastima Luganska i Donjecka, saopštio je Generalštab Ukrajine.

Tenk ukrajinske vojske dejstvuje na ruske ciljeve u Bahmutu na istoku Donbasa, novembar 2022.
Tenk ukrajinske vojske dejstvuje na ruske ciljeve u Bahmutu na istoku Donbasa, novembar 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je situaciju duž linije fronta u Donbasu nazvao „teškom i bolnom“.

Zelenski je rekao da je zbog napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine skoro devet miliona ljudi ostalo bez struje. To je otprilike četvrtina stanovništva Ukrajine.

Sergej Kovalenko, šef kompanije IASNO koja snabdeva Kijev strujom, rekao je kasno u ponedeljak da će, iako se situacija sa električnom energijom u gradu popravlja, nestanak struje nastaviti.

XS
SM
MD
LG