Linkovi

Puhovski: Hrvatska nema problem sa Srbijom već sa srpskom manjinom


Žarko Puhovski tokom današnjeg skupa u Beogradu
Žarko Puhovski tokom današnjeg skupa u Beogradu

U Beogradu je održana debata "Stanje i perspektive odnosa Hrvatske i Srbije", na kojoj je ocenjeno da je situacija između dve zemljem loša u državnim i nacionalnim odnosima, ali zato veoma dobra u društvenim i kulturnim.

Analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski izjavio je da veruje da će Ustavni sud Hrvatske oboriti predlog za promenu ustava i umanjenje prava manjina.

Na debati o odnosima Hrvatske i Srbije, koja je u četvrtak održana u Beogradu, Puhovski je ukazao na to da hrvatska radikalna desnica uglavnom ne napada Srbiju, ali da su veoma česti napadi na srpsku manjinu.

"Radikalna desnica je spremna poštovati Srbiju na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ali i ne srpsku manjinu", istakao je Puhovski:

"Glavni problem danas za hrvatsku politiku nije odnos sa Srbijom, nego sa srpskom manjinom u Hrvatskoj. Jer, grubo govoreći, Hrvatska ima moralnu prednost pred Srbijom kad je reč o državama. Hrvatska je bila žrtva rata. Ali Hrvatska ima moralni nedostatak u odnosu na srpsku manjinu, koja je bila žrtva hrvatske pobede".

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose rekao je da su tokom 2017. i 2018. godine odnosi Srbije i Hrvatske izuzetno dramatični.

"Postoje vrlo uspešni susreti najviših političara, realni pomaci na nižim planovima, ali i bure ideoloških propagandi, koje su zaoštrile odnose do regionalnih granica", istakao je Janjić.

Trenutni problem Srbije je definisanje 145 kilometara granice, što je preduslov za EU, podsetio je Janjić i dodao da pitanja reinterpretacije istorije ostaju i ostaće problem za mnoge generacije:

"Ja bih se tu složio sa onim što je rekao Abdulah Sidran sinoć na TV Al Džaziri - mi smo ušli u poslednju fazu rata za reinterpretaciju istorije. Kako stvari izgledaju, taj rat će izgleda dobiti oni koji su u realnosti izgubili ratove".

Kako je još ocenio Puhovski, Hrvatska se prvi put našla u poziciji koju do sada nije iskusila - da je politički jača od Srbije i ona sa tim ne zna da izađe na kraj.

"Hrvatska je pobedila u ratu, članica je EU, dvostruko je bogatija od Srbije i može da računa na solidarnost NATO", istakao je Puhovski i dodao da je Srbija, sa druge strane, u prednosti što kao nečlanica EU ima više elastičnosti u ponašanju, što je odlučivanje u Srbiji koncentrisano i što deo srpskog društva još živi u nadi da će biti bolje kada se uđe u EU.

XS
SM
MD
LG