Linkovi

Lavrov: Rusija spremna da se uključi dijalog sa Prištinom ako je Srbija pozove


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, desno, sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom u Beogradu, Srbija, 21. februara 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, desno, sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom u Beogradu, Srbija, 21. februara 2018.

Zemlje ne smeju da se stavljaju pred "lažni izbor" da su ili sa Zapadom ili s Rusijom, izjavio je večeras u Beogradu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da je Moskva za to da svaka zemlja ima slobodu izbora i da može da razvija svoje spoljnu politiku nezavisno.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lavrov je rekao da Rusija podzravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU, već i sa Organizacijom za evroazijsku saradnju.

On je istakao i da ne strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji, "sve dok ima od naroda izabranu vlast".

Lavrov: Rusija neće stajati po strani

Takođe, šef ruske diplomatije je istakao da njegova zemlja pozdravlja napore za dijalog Beograda i Prištine, ali kako smatra, taj dijalog ne obezbeđuje sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština ili specijalnom suda za zločine nekadašnje OVK.

Lavrov je poručio i da Moskva neće stajati po strani ukoliko se bude menjao okvir dijaloga i Beograd zatraži da se Rusija uključi u dijalog sa Prištinom o normalizaciji odnosa.

Ako Albanci budu tražili uključivanje SAD, a Srbija bude pozvala Rusiju, ona neće stajati po strani, rekao je Lavrov i ocenio da EU mora da preduzme dodatne korake, kako bi opravdala poverenje koje joj je ukazano time što vodi dijalog.

Lavrov: Centar u Nišu nema skrivene namere

Govoreći o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Lavrov je izjavio da on radi samo u okviru svog humanitarnog mandata, a, kako je dodao, nije jasno šta rade "naše američke kolege u bazi Bondstil".

Iza Centra se ne kriju nikakve skrivene namere, rekao je ruski diplomata i dodao da pozvani su predstavnici onih koji sumnjaju, SAD, da slobodno posete Centar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da mu je Lavrov uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, a da je i on po Lavrovu poslao pismo za predsednika Putina u zahvalnost za sve što je učinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Takođe, Vučić je izjavio da su za 180 godina diplomatskih odnosa Srbija i Rusija prošli "sito i rešeto" u borbi za slobodu svojih naroda i da nikada nisu išle jedna protiv druge.

On je rekao da Srbija i Rusija imaju sve bolje ekonomske donose i da je nivo trgovinske razmene u znatnom porastu. Po podacima koje je izneo, obim trgovinske razmene Srbije i Rusije u 2017. godini je premašio 2,6 milijarde dolara, srpski izvoz je povećan za 25, 2 odsto dok je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto.

Vučić: Srbija će nastaviti da modernizuje vojsku

Vučić je posebno ukazao na saradnju u energetskom sektoru - kako je rekao, očekuje se da će Srbija da kupuje ruski gas i u budućnosti i da će ga dobijati kroz Turski tok, preko Bugarske.

Po rečima Vučića, i vojnotehnička saradnja dve zemlje napreduje, Srbija danas ima mnogo bolju finansijsku situaciju i ubrzano će modernizovati svoju vojsku. Kako je dodao, Lavrovu je ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će ostati vojno neutralna.

Inače, posle posete Sloveniji, Lavrov je danas doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji - na aerodromu ga je dočekao srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ali će njih dvojica imati zvaničan susret sutra. Dačiću će sutra Lavrov uručiti i Orden prijateljstva, a predviđen je i razgovor premijerke Srbije Ane Brnabić sa ruskim diplomatom.

Rečnik zajedništva, umesto rečnika optužbi

Odgovarajući na pitanja novinara o izjavi bosanskog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da hrvatska i srpska strana prizivaju na sukobe, Vučić je rekao da bi voleo da se u BiH manje koristi rečnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više rečnik zajedništva.

On je ponovio da Srbija nema nikakve pretenzije prema BiH, već da želi da se poštuje Dejtonski sporazum.

XS
SM
MD
LG