Linkovi

Vučić u Hrvatskoj: Neslaganje o prošlosti, važna budućnost


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović

Dvodnevna poseta Hrvatskoj započela je sa dva dočeka za predsednika Srbije Aleksandra Vučića - jedan zvanični, koji je priredila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ispred rezidencije na Pantovčaku, dok su na Trgu Bana Jelačića, zbog dolaska Vučića protestvovali veterani, koji su tražili izvinjenje i ratnu odštetu.

Posle sastanka, Grabar Kitatović i Vučić su izjavili da su razgovarali o svim teškim temama - od granice na Dunavu, do položaja manjina, nestalima, pravosudnim pitanjima, ali i odnosima na jugoistoku Evrope. Predsednica Hrvatske je rekla da je obaveza predsednika dve zemlje da razgovaraju i da se ne sme dopustiti da pojedinci sa rubova političkog spektra diktiraju politiku. Po njenim rečima, ogromna je većina građana Hrvatske koji podržava posetu predsednika Srbije.

Ona je naglasila da sa Vučićem nije danas razgovarala o prošlosti, ali da su pokrenuta mnoga pitanja, uključujući i ona otvorena, i da se u mnogim od njih nisu složili, u nekim su približili stavove, a u nekim nisu:

"Nažalost, ta bremenita povijest još uvek nas sprečava da bismo odnose između država nazvali prijateljskim", ocenila je predsednica Hrvatske.

Vučić se saglasio da se Srbija i Hrvatska, kada je reč o prošlosti, gotovo ni u čemu ne slažu, ali da u odnosu na budućnost nemaju suprotstavljene interese ni na jednom polju. On je istakao da veruje da će se stvari u budućnosti kretati na bolje, i dodao da se sa premijerkom Anom Brnabić dogovorio da se u narednom periodu pokuša promeniti atmosfera u Srbiji koja postoji prema Hrvatskoj.

Vučić je rekao da je dogovoreno da se rešenje za 136 kilometara sporne granice na Dunavu pronađe u bilateralnim razgovorima u naredne dve go-dine, a ako se to ne desi, da se ide na međunarodnu arbitražu:

"Ja vama čestitam na hrabrosti, a uveren sam da će ljudi u budućnosti umeti dobro da razumeju sve naše političke poteze. Po pitanju prošlosti gotovo ni u čemu da nismo saglasni", kazao je Vučić.

Predsednica Hrvatske i predsednik Srbije govorili su u Privrednoj komori Hrvatske, a tokom dana Aleksandar Vučić je imao sastanak iza zatvorenih vrata sa premijerom Hrvatske. Kasnije, tokom kratke šetnje sa Andrijom Penkovićem, Vučić je rekao novinarima da je razgovarano i o ratnoj odšteti, ali da su imali različite stavove o tome.

Poslanik Mosta u hrvatskom Saboru Miro Bulj dobacio je Vučiću, dok je iz Vlade išao ka Saboru, "kada će posetiti hrvatsku Glinu" i dodao da treba da se izvini tim ljudima, jer je napravio veliko zlo srpskoj nacionalnoj manjini, a posle toga i Hrvatskoj. Vučić je izjavio da mu niko u porodici nije bio četnik, niti je učestvovao u bilo kakvim zločinima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG