Linkovi

Srbija i Hrvatska u stanju ni rata, ni mira


Učesnici debate o odnosima Srbije i Hrvatske

U organizaciji Centra za spoljnu politiku, u Beogradu je održana konferencija “Nezgodni susedi? Razmatranje odnosa Srbije i Hrvatske”, na kojoj su učesnici ocenili da oštra retorika između Beograda i Zagreba odgovara političarima. Zaključeno i da bi institucije poput univerziteta i SANU trebalo da se ozbiljnije uključe i rade na prepoznavanju zajedničih interesa.

Stanje "ni rata ni mira" dominira u odnosima Srbije i Hrvatske, a desničarskim snagama najviše odgovara raspirivanje tenzija, kako bi homogenizovale svoje biračko telo – osnovne su poruke sa današnje konferencije o odnosima Beograda i Zagreba, koja je održana upravo zbog sve oštrije retorike i zaoštravanja odnosa dve zemlje.

Gošća iz Hrvatske, bivša ministarka spoljnih poslova te zemlje Vesna Pusić istakla je da je među prvima podržala hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović kada je pozvala u posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je rekla Pusić, iako desničarski političari, kakvi su i Grabar Kitarović i Vučić, uviđaju da dve strane imaju interesa da sarađuju, problem nastaje zbog činjenice da dobri odnosi "nagrizaju njihovo biračko telo".

Ona smatra da u današnjem globalizovanom svetu nikoga ne zanimaju interesi ni Hrvatske ni Srbije, zbog čega je, prema njenoj oceni, pravi trenutak za promišljanje hrvatsko-srpskih odnosa na temelju znanja, naučne spoznaje i racionalnog odnosa.

Analizirajući budućnost srpsko-hrvatskih odnosa, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ivo Visković je ocenio da je "rat nemoguć zbog spoljnih činilaca", ali da nije moguće ni savezništvo i to usled unutrašnjih razloga.

On je istakao da oni koji danas dominiraju na političkoj sceni obe zemlje zastupaju stavove usmerene ka održanju statusa kvo, ili čak ka pogoršanju odnosa.

Kako smatra Visković, Srbija i Hrvatska imaju različiti pogled na prošlost i to se još dugo neće promeniti, ali je dobro što postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju.

Takođe, u pogledu stavova o odnosima Srbije i Hrvatske "stanje među mladima gore je nego među starijima”, rekao je Visković, zbog čega je predložio razmenu mladih, radi boljeg upoznavanja i razumevanja.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je istakla da odnosi Beograda i Zagreba predstavljaju "kičmu stabilnosti" u ovom delu Evrope.

Prema njenim rečima, postoje i druga brojna i složena pitanja u jugoistočnoj Evropi, ali je evidentno da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za stabilnost regiona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG