Linkovi

Trilateralni sastanak u Mostaru: Najvažniji mir i stabilnost


Lideri regiona Bakir Izbetbegović, Kolinda Grabar Kitarović, Dragan Čović, Aleksandar Vučić i Mladen Ivanić na sastanku u Mostaru.
Lideri regiona Bakir Izbetbegović, Kolinda Grabar Kitarović, Dragan Čović, Aleksandar Vučić i Mladen Ivanić na sastanku u Mostaru.

Najviši politički predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije sastali su se danas u Mostaru, a glavna tema razgovora bila je Strategija Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan i traženje dodirnih tačaka u Strategiji, kako bi se unapredili odnosi.

Na trilateralnom sastanku cilj je bio i unapređenje ambijenta za rešavanje otvorenih pitanja, a kako je posle razgovora izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić najvažnije je da postoje mir i stabilnost u regionu:

"Nisu današnji razgovori ni slatki, bi bajkoviti, niti to treba tako da bude, ali ono što je nas važno je da pokušamo da probleme rešavamo, a ne da dodatne probleme pravimo. Nama su od vitalnog interesa odnosi sa BiH - milijardu i sedamsto miliona evra je naša trgovinska razmena sa BiH, milijardu i 27 miliona sa Hrvatskom. Razgovarali smo danas o pruzi Beograd-Zagreb, razgovarali smo o prstenu autoputa."

Na sastanaku u Mostaru je, između ostalog bilo reči i granicama, s obzirom da Srbija ima i sa Bosnom i Hercegovinom, i sa Hrvatskom nerešen granični spor. Tom prilikom došlo je do rasprave na liniji Aleksandar Vučić - Bakir Izetbegović, koji je rekao da je Srbija tražila "devijaciju" granice, a da sada ima elastičniji pristup o tom pitanju. Vučić je rekao da je Srbija ponudila kompromisno rešenje:

"373 kilometara imamo granicu sa BiH, imamo problema sa Hrvatskom oko granice. Dve godine ćemo pokušavati, ako ne uspemo ići ćemo na spor pred međunarodnim insitucijama."

Kolinda Grabar Kitarević je istakla da Hrvatska podržava evropski put BiH i ostalih zemalja Jugoistočnog Balkana i da će učiniti šta može da pod-stakne taj proces. Predesednica Hrvatske je navela da se razgovaralo o otvorenim pitanjima, ali i mogućim dodatnim područjima saradnje, dok je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović ukazao da ovakvih sastanci mogu da pomognu toj zemlji da intenzivnije krene ka Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG