Linkovi

Novi krug smirivanja odnosa Srbija-Hrvatska: Vučić ide u Zagreb


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Nakon još jednog kruga zaoštravanja odnosa Beograda i Zagreba, pokrenutog nakon što je šef diplomatije Srbije u Njujorku prozvao hrvatskog premijera i vlasti na izložbi posvećenoj žrtvama koncentracionog logora Jasenovac - najava umirivanja i novog otopoljavanja odnosa između dve zemlje. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je svog srpskog kolegu Aleksandra Vučića da poseti Zagreb, a on je taj poziv prihvatio. SAD i EU podržavaju susret.

"Smatram da je za našu zemlju važno što smo dobili poziv Kolinde Grabar Kitarović da posetimo Hrvatsku i mi taj poziv prihvatamo. Misilim da će se poseta realizovati 12. i 13. februara. Razgovaraću sa svim hrvatskim zvaničnicima, posetiću i predstavnike srpskog naroda, ali i obične ljude, Srbe koji žive u Hrvatskoj danas", rekao je Vučić.

Kazao je da "nije vreme za nadgornjavanje" u težini reči koje će izgovoriti srpska i hrvatska strana. Važno je, nastavio je, "da razgovaramo i rešavamo probleme, ne samo po pitanju prošlosti, već i da gledamo u budućnost jer mnogo toga možemo zajedno da uradimo. Da pomognemo time Srbima u Hrvatskoj, da rešavamo probleme nestalih, imovine...".

Razgovori, ocenio je, neće biti laki i prijatni, ali će biti korisni i za Srbiju i za Hrvatsku.

"Ići ću u najboljoj veri da uradimo nešto dobro za našu decu i budućnost. Nadam se da ćemo stvari malo pomeriti unapred", rekao je Vučić.

I prva žena Hrvatske smatra da je vreme za posetu na predsedničkom nivou.
"U dobroj veri, pozvala sam predsednika Aleksandra Vučića u službenu posetu Republici Hrvatskoj sredinom februara. Želim time da otvorim novu stranicu u našim odnosima", rekla je predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Najviše otvorenih pitanja Hrvatska ima u odnosima sa susednim državama, a time su naročitoopterećeni odnosi sa Srbijom, ocenila je.

"Naši pogledi na mnoge istorijske teme, naročito na one iz 20. veka, ne samo da nisu slični nego su katkada oprečni. Želim da okrenemo stranicu boljih odnosa. Put koji tome vodi je put razgovora i konkretne saradnje", kazala je predsednica Hrvatske.

Hrvati i Srbi mogu i žele da nađu put koji će ih voditi u bolju budućnost, rekla je ona. "Pokažimo kako nam je jedan vek bio dovoljan za slanje poruka i da steknemo novu snagu za bolje odnose. Uverena sam da i naši sugrađani to žele".

Hrvatska smatra da se pre svega mora razrešiti sudbina svih nestalih u ratu, i da je to temelj pravog mira, rekla je predsednica.

"Naš trajni zadatak je unapređivanje položaja nacionalnih manjina - hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Držim da to možemo rešiti razgovorom, a ako ne, onda na međunarodnim sudovima", rekla je predsednica Hrvatske.

Dodaje da je uverena da "ogromnu većinu naših sugrađana prvenstveno zanima bolji život i bolja radna mesta".

"Zato privrednicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i saradnju. Hrvatsko-srpska saradnja od izuzetnog je značaja i mora biti garant trajnog mira i stabilnosti", kazala je ona.

Podsetimo, susret šefova država Srbije i Hrvatske u Zagrebu trebalo je da se realizuje u novembru prošle godine, ali je odložen zbog loše atmosfere, sa čim su se saglasili i Vučić i Grabar Kitarović.

Povod za tadašnje nesuglasice između dve države bilo je podizanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, što je Hrvatska osudila, a Srbija branila.

Vučić je krajem godine rekao da je njegova poseta odložena jer je govorio istinu o nestalima, odnosno da, kako je rekao, među njima ima više Srba nego Hrvata.

SAD i EU pozdravljaju najavu sastanka

Ambasada SAD u Hrvatskoj ocenila je kao pozitivan korak poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Zagreb.

"Drago nam je da vidimo ovaj pozitivan korak. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju poboljšane odnose između Hrvatske i Srbije. Ovaj odnos je ključ stabilnosti i napretka čitavog regiona", napisala je Ambasada SAD u Zagrebu na Tviteru.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozdravio je u Beogradu odluku predsednika Vučića da prihvati poziv Grabar Kitarović i poseti tu zemlju.

Tajani je rekao da to predstavlja pokazatelj dobre volje da se razgovara i da će premijera Hrvatske Andreja Plenkovića sresti uskoro u Strazburu, gde će mu preneti ono što je razgovarao sa Vučićem, kao i da će pozvati i Hrvatsku da učini korak u susret traženju zajedničkih rešenja za otvorene probleme.

Reakcije u Hrvatskoj

Predstojeći susret komentarisali su i zastupnici Sabora. Većina njih pozdravlja pokušaj smirivanja učestalih sukoba između dve zemlje, piše “Večernji list“.

Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke smatra da je izuzetno značajno da dođe do susreta Kitarovićeve s Vučićem kako bi se smirile negativne strasti, obuzdale negativne poruke. “I kako bi se polemički tonovi, neretko tonovi koji izazivaju neprijateljstva i animozitet, zaustavili.

Takođe je važno da se vratimo svim onim pitanjima koja već godinama nisu u fokusu politike i ne ršavaju se, a to su otvorena pitanja vezana za rat, izbeglice, nestale, ratne zločine, prava manjina i granica”, naveo je Pupovac.

Ipak, i samom mu je teško da komentariše koliko su koordinisani potezi predsednice i Vlade, s obzirom na to da se jedan dan šalje diplomatska nota Beogradu, a drugi dan se pozivaju u Hrvatsku.

Vesna Pusić iz GLAS-a veruje da treba raditi na poboljšanju odnosa Hrvatske i bilo kog suseda, a naročito Srbije, jer su to najosetljiviji odnosi u regionu, iako ne zna koliko je to poboljšanje realno očekivati.

“Ne može Vlada da bude iznenađena time, to mora biti u koordinaciji između svih činioca koji koordiniraju spoljnu politiku. To treba biti zaista pripremljeno”, navela je Pusićeva.

XS
SM
MD
LG