Linkovi

Istinomer: 90 odsto Vučićevih izjava neistinito


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu u Beogradu, Foto: AP
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu u Beogradu, Foto: AP

Prema portalu Istinomer, koji se bavi proverom činjenica kroz ocenjivanje izjava javnih zvaničnika i političara, više od 90 odsto izjava predsednika Aleksandra Vučića bilo je neistinito, dok od ocenjenih izjava u kategoriji "Istinitost" (ukupno 33 izjave) samo je devet odsto bilo istinito.

Na godišnjicu “svečane inauguracije” Istinomer donosi pregled izjava i obećanja po kojima ćemo pamtiti prvu godinu Vučićevog predsednikovanja i kako navode u saopštenju “u ovom periodu predsednik Republike ispunio je jedno dato obećanje, dok ih je pet ostalo neispunjeno".

"Prvih godinu dana mandata predsednika Srbije Aleksandra Vučića obeležila su brojna "izletanja" iz ovlašćenja - od izbora premijera do utvrđivanja mera populacione politike. Obeležio je i pad Srbije za deset mesta na rang listi Reportera bez granica o slobodi medija. Čuli smo od Vučića i da Srbija ima najveći privredni rast na Zapadnom Balkanu, da je devedesetih bilo više ubistava, da ćemo imati više kilometara autoputa od Hrvatske. Uzalud. Ništa od toga se nije obistinilo,” navode iz Istinomera.

Još jedno od obećanja na koje podseća portal je da je Vučić rekao da će gradonačelnik Beograda Siniša Mali podneti ostavku do kraja leta 2017. godine, što su građani uporno tražili nakon rušenja u Savamali u izbornoj noći pre dve godine. Međutim, Mali je ostao na funkciji do kraja mandata, a zatim je pre nekoliko dana izabran za ministra finansija.

Kao i uvek kada zatražite od državnih institucija u Srbiji zvanične podatke, ili ih ne dobijete ili jako dugo čekate na iste, što je još jedna boljka koja muči novinare.

"Kada smo konačno dobili podatke o broju kilometara autoputa, kao da je reč o državnoj tajni, ispostavilo se da se Vučićevo obećanje da ćemo do 2017. imati više kilometara autoputa od Hrvatske nikako nije obistinilo. Ispostavilo se da je Srbija 2017. imala isti broj kilometara kao Hrvatska 2003. Nedostajalo joj je nešto više od 550 kilometara da se izjednači, pod uslovom da Hrvatska prestane da gradi puteve,” navodi Istinomer.

Portal se bavio i izjavama Predsednikakada je strategija za borbu protiv bele kuge u pitanju,a koja je pre nekoliko meseci proglašena za jedno od gorućih pitanja u zemlji, a Vučić predstavio nove mere podsticaja rađanja, uglavnom finansijske, koje su gotovo svi ocenili kao populističke, jer ne rešavaju brojne druge probleme sa kojima se roditelji i budući roditelji suočavaju.

“U januaru se pohvalio da je za prvih deset meseci 2017. rođeno 648 beba više nego u istom periodu prethodne godine, iako taj podatak, bez podataka o smrtnosti i dužeg perioda ništa ne znači,” navodi Istinomer u svom izveštaju.

XS
SM
MD
LG