Linkovi

Pompeo u poseti Hrvatskoj tokom evropske turneje


Državni sekretar SAD Majk Pompeo i premijer Hrvatske Andrej Plenković, na zajedničkoj konferecniji za štampu u Dubrovniku, Hrvatska, 2. oktobra 2020. (Foto: Rojters)
Državni sekretar SAD Majk Pompeo i premijer Hrvatske Andrej Plenković, na zajedničkoj konferecniji za štampu u Dubrovniku, Hrvatska, 2. oktobra 2020. (Foto: Rojters)

Američki državni sekretar Majk Pompeo boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, pošto je prethodno u sklopu evropske turneje posetio Italiju.

U dubrovačkom Starom gradu Pompea je dočekao hrvatski šef diplomatije Goran Grlić Radman, a posle šetnje Stradunom posetili su Memorijalni centar Rona Brauna, posvećen američkom sekretaru za trgovinu u administraciji predsednika Bila Klintona, koji je poginuo 1996. u padu aviona u blizini aerodroma u Ćilipima. Uz Brauna su poginula i sva 34 člana američke delegacije.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, američki državni sekretar je rekao novinarima u Dubrovniku da je negativan na koronavirus i da se osjeća sjajno.

Sastao se i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je predsedniku SAD Donaldu Trampu i prvoj dami Melaniji Tramp poželeo brz oporavak od Kovid 19.

Kako je prenela HINA, Hrvatski građani moći će uskoro da putuju u SAD bez viza, izjavio je Pompeo u intervjuu za tu agenciju, dodajući da će se to dogoditi "narednih meseci".

On se zahvalio Hrvatskoj na učešću u misijama NATO, u kojima se "borila zajedno rame uz rame s našim snagama".

"Hrvatska je uspešno omogućila borbu protiv pandemije Kovida tokom hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom", rekao je Pompeo, prenosi HINA.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je sa Pompeom razgovarao o energetskoj politici i da će Hrvatska imati svoj terminal za tečni prirodni gas.

Razgovarano je i o situaciji u Jugoisočnoj Evropi, kazao je Plenković.

Upitan o stanju u BiH, Plenković je rekao:

"Politika prema ovom delu Evrope ide u dva pravca: podrška stabilnosti u svim zemljama i podržavanje naših suseda u evropskim i atlantskim integracijama. Prema tome smo postali prepoznatljivi. Za nas je posebno važno pitanje BiH. Smatramo da upravo ta zemlja treba osigurati ravnopravnost svih građana. Zato smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima", preneo je N1.

Plenković je naglasio je da se Hrvatska zalaže za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG