Linkovi

Pompeo sa Lavrovom u Sočiju - pokušaj poboljšanja odnosa dve sile


Rukovanje pre razgovora: Majk Pompeo i Sergej Lavrov (Foto: AP/Pavel Golovkin)
Rukovanje pre razgovora: Majk Pompeo i Sergej Lavrov (Foto: AP/Pavel Golovkin)

SAD i Rusija potvrdile su da žele da rade na poboljšanju svojih narušenih odnosa, tokom susreta američkog državnog sekretara Majka Pompea i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova u Sočiju. Međutim, nisu postigli saglasnost o temama poput Irana i Venecuele, a Pompeo je takođe poručio da Vašington neće tolerisati bilo kakvo rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2020.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio je nadu da će se odnosi Vašingtona i Moskve, zahvaljujući dobroj volji, koju su pokazale obe strane, stabilizovati i dodao da je to u interesu celog sveta. Kako je rekao Lavrovu, Amerika i Rusija se možda ne slažu o svemu, ali imaju prostora za saradnju.

“Ovde sam danas zato što je predsednik Tramp posvećen unapređenju američko-ruskih odnosa. Kao što ste rekli - imamo razlike u gledištima i svaka zemlja štiti svoje interese. Ali ne moramo da budemo suparnici u svakom pitanju i nadam se da ćemo pronaći mesta, gde nam se interesi preklapaju i da ćemo početi da gradimo snažne odnose, bar u tim konkretnim sferama”.

Kao oblasti u kojima je moguća i potrebna saradnja Vašingtona i Moskve, Pompeo je pomenuo borbu protiv terorizma, neširenje nuklearnog oružja i sprečavanje regionalnih sukoba.

"Razumemo da su se na obe strane nagomilale sumnje i predrasude. Međutim, niko nema koristi od toga. Naprotiv, ta uzajamna gorčina samo povećava bezbednosne rizike za vas i nas, i izaziva uznemirenje u celoj međunarodnoj zajednici”.

Lavrov je dodao da se nada konstruktivnijem dijalogu Moskve i Vašingtona posle objavljivanja Malerovog izveštaja. Međutim, na konferenciji za novinare, Pompeo je izjavio da je svom sagovorniku preneo da Amerika neće tolerisati reprizu mešanja u njene izbore.

“Jasno sam stavio na znanje ministru Lavrovu, kao što smo jasno govorili i proteklih meseci, da je mešanje u američke izbore neprihvatljivo. Ako se Rusi time budu bavili 2020, naši odnosi će biti u još gorem stanju nego ranije. Rekao sam mu da mi to ne bismo tolerisali”.

Pošto su predstavnici EU u ponedeljak pozvali SAD i Iran da izbegnu dalju eskalaciju tenzija, Pompeo je u Sočiju izjavio da SAD ne žele vojnu akciju protiv Teherana, ali da će odgovoriti “u slučaju pretnje američkim interesima”.

Lavrov je ocenio da je greška što se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i kritikovao je američke sankcije zemljama koje posluju sa Iranom.

Pompeo je pozvao Rusiju da okonča podršku predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru, dok je Lavrov odgovorio da Rusija veruje da narod Venecuele treba da sam bira svoju budućnost.

Američki državni sekretar je takođe pozvao Rusiju da oslobodi zarobljene ukrajinske mornare i postigne mir sa Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG