Linkovi

Tramp i Putin tvrde da je samit bio uspešan, a šta je dogovoreno?


Predsednici SAD i Rusije na sastanku u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije na sastanku u Helsinkiju

Predsednici SAD I Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin tvrde da je njihov susret u Helsinkiju bio uspešan i da su, tokom sva sata razgovora, postigli dogovore u mnogim oblastima.

Ranije je saopšteno da će razgovarati o poboljšanju saradnje u oblastima sajber bezbednosti, vojnim odnosima, borbi protiv terorizma, poslovnim vezama, smanjenju nuklearnog oružja i umetnosti.

Za sada je poznato da su razgovarali o ovim temama:

Istraga o mešanju Rusije

Predsednik Tramp ocenio je da je ponuda Vladimira Putina da sarađuje sa američkim organima u istrazi o mešanju Rusije u izbore 2016. – “neverovatna ponuda”.

U zamenu za to, Putin je tražio da Moskva ispita bivšeg američkog ambasadora Majkla Mekfola i biznismena Bila Braudera, dvojicu Putinovih kritičara.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je rekao da Vašington neće dozvoliti ispitivanje bivšeg ambasadora.

Rusija i SAD inače nemaju sporazum o ekstradiciji 12 ruskih državljana optuženih u SAD, pa se stoga i ne očekuje da prisustvuju suđenju.

Predsednici SAD i Rusije na samitu u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije na samitu u Helsinkiju

Vojna saradnja

Putin i Tramp su razgovarali i o sporazumima o smanjenju nuklearnog naoružanja kao i o koordinaciji operacija u Siriji.

“Rusko ministarstvo odbrane je spremno da sa kolegama u SAD razgovara o sporazumu START (smanjenju nuklearnog oružja), saradnji u Siriji i ostalim vojnim pitanjima”, rekao je portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Američki predsednik je rekao da će se i predstavnici nacionalnih saveta za bezbednost sastati kako bi razradili detalje dogovora iz Helsinkija.

Ukrajina

Stavovi SAD i Rusije po pitanju Ukrajine su različiti, posle ruske aneksije Krima I invazije na istok te zemlje. Ipak, Donald Tramp nije javno govorio o tome posle samita. Putin je rekao da su razgovarali o implementaciji sporazuma iz Minska iz 2015.

Stavovi predsednika Trampa o Krimu su dobro poznati i on stoji iza njih – smatra da je integracija Krima u Rusku federaciju ilegalna. Ali mi verujemo da je referendum koji smo tamo sproveli bio u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i poveljama UN”, rekao je Putin.

Predsednici SAD i Rusije na samitu u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije na samitu u Helsinkiju

Sirija

Dvojica predsednika saglasna su da je potrebno intenzivirati saradnju kada je reč o Siriji, ali nisu govorili o detaljima.

“Obojica smo razgovarali sa izraelskim premijerom Netanjahuom. Izrael bi hteo da preduzme određene korake u vezi sa Sirijom koji su povezani i sa bezbednošću Izraela. U skladu s tim, radićemo sa Izraelom”, rekao je Tramp.

Kada je reč o Siriji, najvažnije je postići mir i to će biti znak da smo dobro uradili posao. Rusija i SAD će raditi proaktivno i nastojati da se humanitarna kriza prevaziđe i da se izbeglicama dozvoli da se vrate svojim kućama”, rekao je Putin.

XS
SM
MD
LG