Linkovi

Vašington se povlači iz nuklearnog sporazuma iz ere hladnog rata


Državni sekretar Majk Pompeo na pres konferenciji u Stejt Departmentu 1. februara 2019.
Državni sekretar Majk Pompeo na pres konferenciji u Stejt Departmentu 1. februara 2019.

SAD su saopštile da se povlače iz sporazuma o zabrani cele jedne klase nuklernog oružja, koji je važio nekoliko decenija. Moskva tvrdi da je Vašington “izmislio rusko kršenje” kao izgovor da bi izašao iz sporazuma i razvijao nove rakete. Neki analitičari brinu da bi američko povlačenje moglo da izazove novu trku u naoružanju.

Državni sekretar Majk Pompeo saopštio je u Stejt Departmentu da se Vašington povlači iz sporazuma. Američko-ruski pakt o nuklearnim snagama srednjeg dometa potpisali su 1987. predsednici Regan i Gorbačov. To je bio prvi sporazum o kontroli naoružanja u svetu kojim je zabranjena cela jedna klasa oružja, posebno krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje, a imaju domet i do 5,500 kilometara.

Američko povlačenje očekivalo se mesecima, zbog nerešenog spora sa Rusijom za koju SAD tvrde da krši pakt a Moskva to demantuje. Pompeo je izjavio da su Sjedinjene Države izgubile strpljenje sa Rusijom.

“Pružili smo Rusiji dovoljno vremena da se popravi i poštuje svoje obaveze. Sutra to vreme ističe. Rusija je odbila da preduzme bilo kakve korake da bi u roku od 60 dana pružila stvarne i uverljive dokaze da poštuje sporazum. Zato SAD suspenduju svoje obaveze u okviru sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, počevši od 2. februara. Rusiji i drugim učesnicama dostavićemo formalno obaveštenje da se SAD povlače iz sporazuma, a ono postaje efektivno za šest meseci.”

Deo razloga za povlačenje je i zabrinutost Vašingtona da Kina, koja nije učesnica sporazuma, stiče vojnu prednost razmeštanjem raketa čiji domet prevazilazi ograničenja koja je uspostavio sporazum.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je telefonom razgovarao sa novinarima iz Moskve, rekao je da je “sa žaljenjem” očekivao tu vest. Dodao je da Vašington nije bio spreman da suštinski pregovara sa Moskvom kako bi se spasio sporazum.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjapkov izjavio je u petak da američko povlačenje predstavlja pretnju međunarodnoj bezbednosti.

Posle jednog navodnog lansiranja krstareće rakete van dozvoljenog dometa, oni izvuku zaključak da Rusija ne želi da poštuje dogovor. Po istoj logici mogli bismo da kažemo – Amerikanci ne priznaju svoja kršenja u tri situacije, hajde da i mi odustanemo. Međutim, mi ne radimo tako, smatramo da je sporazum ključan, da je u interesu naše i evropske bezbednosti i bilo bi neodgovorno da ga jedna strana razori.”

NATO je saopštio da Rusija krši sporazum iz ere hladnog rata i pozvao Moskvu da ponovo počne da ga se pridržava u preostalih šest meseci pre nego što SAD formalno ne izađu iz sporazuma.

XS
SM
MD
LG