Linkovi

SAD oštro kritikovale Rusiju zbog slanja bombardera u Venecuelu na vojne vežbe


Arhiva- Bombarder Tupoljev 160 snimljen tokom trenažnog leta.

Sjedinjene Države oštro su osudile Rusiju zbog raspoređivanja dva strateška bombardera u Venecueli, saciljem učešća u vojnim manevrima.

"Ruski i venecuelanski građani treba da vide ovo onako kako jeste: dve korumpirane vlade traće javne finansije i traće slobodu dok njihovi ljudi pate", tvitovao je državni sekretar SAD Majk Pompeo u utorak.

Kremlj je odgovorio na Pompeove komentare nazivajući ih "neprihvatljivim" i "krajnje nediplomatskim za državnog sekretara".

Portparol Dimitri Peskov rekao je da nije posao SAD da kritikuju kako se troši novac na vežbe, rekavši da bi samo polovina odbrambenog budžeta SAD mogla da nahrani celu Afriku.

Dva ruska aviona sposobna da nose nuklearne bombe sletela su u Venecuelu u ponedeljak u sklopu onoga što venecuelanske vlasti nazivaju vežbama vazdušnih snaga, kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti.

Rusija je takođe poslala oko 100 pilota i drugog vojnog osoblja.

Komandir ruskog strategijskog aviona, general Sergej Kobilaš, rekao je da će vežbe "pomoći nam da bolje razumemo kako su venecuelanski piloti organizovani i utrenirani".

Rusija je poslala avione nakon što je venecuelanrski predsednik Nikolas Maduro razgovarao u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je izrazio podršku njegovoj socijalističkoj vladi.

Sjedinjene Države snažno su kritične prema Madurou i onim što nazivaju njegovom rigidnom i koruptivnom politikom, koja krši ljudska prava i slobodu govora.

Pad svetskih cena energenata takođe je ostavio venecuelansku ekonomiju, bogatom naftom, u ritama. Nedostaju hrana, lekovi i osnovne potrepštine, a hiljade Venecueljana beže iz zemlje svakog dana.

Maduro je za probleme svoje zemlje optužio Sjedinjene Države, za koje kaže da podržavaju opoziciju u njegovoj zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG