Linkovi

SAD grade "novi liberalni poredak", Kina protestuje


Američki državni sekretar Majk Pompeo govori na konferenciji za novinare u Briselu, 4. decembar 2018.
Američki državni sekretar Majk Pompeo govori na konferenciji za novinare u Briselu, 4. decembar 2018.

Američki saveznici i rivali snažno su reagovali na poziv američkog državnog sekretara Majka Pompea u utorak da zemlje članice NATO-a povećaju svoj finanijski doprinos Alijansi u slučaju ruske agresije. Govoreći u Briselu, Pompeo je takođe rekao saveznicima da Sjedinjene Države grade novi liberalni svetski poredak zasnovan na nacionalnom suverenitetu – na šta je Peking oštro reagovao.

Državni sekretar Pompeo došao je u središte Evrope sa porukom da se Sjedinjene Države ne povlače sa svetske scene.

"Upravo suprotno. U najboljoj tradiciji naše velike demokratije, mi okupljamo plemenite nacije sveta kako bismo izgradili novi liberalni poredak koji sprečava rat i postiže veći prosperitet za sve".

Pompeo je rekao da će SAD ojačati ili odbaciti međunarodne sporazume u cilju zaustavljanja, kako se izrazio “loših aktera”, uključujući Kinu, Rusiju i Iran. To je izazvalo prekor iz Pekinga.

"Sjedinjene Države podižu zastavu “Amerika prvo” i koriste palicu protekcionizma i unilateralizma, što narušava međunarodni poredak, dok jednu za drugom napuštaju niz međunarodnih organizacija i sporazuma izazivajući multilateralni sistem", rekao je u sredu portparol Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang.

Pompeo se obrušio i na Evropsku uniju - kritikujući multilateralizam kao “cilj sam za sebe” - rekavši da Bregzit pokazije da unija ne funkcioniše. Portparol Evropske komisije rekao je da je Pompeo oformio to mišljenje uopšte ne znajući kako Evropa funkcioniše.

Pompeo je imao toplije reči za NATO - nazvao ga je nezamenljivom institucijom – što je umirujuća poruka za evropske saveznike nervozne zbog ruske agresije i agende predsednika Trampa, koji se zalaže za politiku “Amerika prvo”.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik SAD Donald Tramp na samitu NATO-a u Briselu, 12. jul 2018.
Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik SAD Donald Tramp na samitu NATO-a u Briselu, 12. jul 2018.

Medjutim, saveznici nisu uvereni da je Tramp u potpunosti saglasan sa stavovima svog državnog sekretara.

"Predsednik je taj koji donosi konačnu odluku i jasno je da Tramp nije ljubitelj multilateralnih institucija, uglavnom zato što veruje da ne služe američkim bezbednosnim interesima. Dakle, kao i mnogo puta do sada, poruka Stejt Departmenta ima dvostruki cilj: da Evropljane umiri, a Belu kuću ubedi", ocenjuje Džonatan Ejal sa Kraljevskog vojnog instituta.

NATO je pod pritiskom da reaguje na ruski napad na ukrajinske pomorske brodove prošle nedelje u Kerčkom moreuzu, koji KIjev i Moskva dele.

"Mislim da postoji saglasnost da treba odbaciti ishitrene pozive nekih da bi trebalo poslati američku mornaricu u Kerčki moreuz i to iz vrlo jednostavnog razloga. Ako želimo da eskaliramo naš sukob sa Rusijom, to ne treba činiti iz frustracije ili instiktivno, već nakon ozbiljnog razmišljanja", ističe Ejal.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da Rusija mora da snosi posledice zbog napada na ukrajinske brodove, ali nije precizirao šta to uključuje. Analitičari kažu da u Alijansi ne postoji konsenzus o tome kako treba odgovoriti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG