Linkovi

Putin preti da će da razvija nuklearne rakete ako SAD urade isto


Ruski predsednik Vladimir Putin (arhiva)
Ruski predsednik Vladimir Putin (arhiva)

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da će Rusija da počne da razvija nuklearne rakete srednjeg dometa ako se Sjedinjene Države povuku iz ključnog nuklearnog sporazuma i počnu i same da prave oružje.

Putin je ruskim novinskim agencijama rekao da bi američko povlačenje iz sporazuma značilo da je Vašington zaključio "da mora da poseduje to oružje" i da će Moskva "da uradi isto"

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u utorak na ministarskom sastanku NATO-a u Briselu da će Vašington za 60 dana početi šestomesečni proces povlačenja iz Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa ako Moskva ponovo ne počne da poštuje dogovor.

Pompeo je optužio Rusiju da je razmestila "višestruke jedinice SSC-8" projektila", odnosno krstarećih raketa srednjeg dometa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave. Moskva je demantovala te optužbe.

Američki državni sekretar Majk Pompeo govori na konferenciji za novinare u Briselu, 4. decembar 2018.
Američki državni sekretar Majk Pompeo govori na konferenciji za novinare u Briselu, 4. decembar 2018.

“Nema smisla za Sjedinjene Države da ostanu u sporazumu koji ograničava našu sposobnost da odgovorimo na ruska kršenja dogovora. Rusija je preokrenula trend smanjenja nuklearnog rizika u Evropi", rekao je Pompeo novinarima u Briselu.

Sporazumom, koji je postignut 1987. godine u pregovorima tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana i sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova", predviđeno je uklanjanje svih nuklearnih projektila dometa između 500 i 5.500 kilometara, čime se umanjuje sposobnost da se brzo izvede nuklearni napad.

Članice NATO-a izrazile su zabrinutost zbog američke pretnje o povlačenju, zbog mogućnosti da dođe do nove oružane trke u Evropi, ali su u utorak formalno optužile Rusiju za "dokazano kršenje" sporazuma.

XS
SM
MD
LG