Linkovi

Evropljani upozorili Pompea zbog Irana


Američki državni sekretar Majk Pompeo dolazi na sastanak SAD i E3 u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)
Američki državni sekretar Majk Pompeo dolazi na sastanak SAD i E3 u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)

Američki državni sekretar Majk Pompeo neočekivano je, umesto u Moskvu sletio u Brisel. Razlog iznenadne posjete je sastanak sa evropskim kolegama o bezbjednosnoj situaciji i rastu tenzija između Irana i Amerike. U sjedištu evropskih institucija je od predstavnika Njemačke, Francuske, Velike Britanije, kao i od visoke predstavnice EU čuo gotovo isto: zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba, kao i uvjerenje da je postojeći nuklearni sporazum sa Iranom najbolja prevencija.

Evropljani zabrinuti zbog moguće eskalacije sukoba Amerike i Irana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sinoć je saznala da američki državni sekretar mijenja plan leta za Moskvu i da će na putu za Rusiju sletjeti u Brisel...

"Bićemo ovdje cijeli dan, kolege ministri i ja, sa punom agendom sastanka i vidjećemo kako ćemo organizovati sastanak sa Pompeom, ali svakako - on je uvijek dobrodošao".

Američki državni sekretar je tokom prijepodneva i stigao u Savjet ministara i sastao se, odvojeno od skupa evropskih ministara spoljnih poslova, sa ministrima Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Visokom predstavnicom EU.​

"Imali smo sastanak sa g. Pompeom i ja sam tada jasno naglasio našu zabrinutost kada su u pitanju tenzije u regionu. Želimo da izbjegnemo vojnu eskalaciju a nuklearni sporazum je osnov za to, da Iran ne dodje u posjed bilo kakvog nuklearnog oružja i naglasio sam da ćemo mi da istrajemo na sporazumu sa Iranom", izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Heiko Mas.

Njegov britanski kolega je takođe zabrinut zbog mogućnisti da Iran i Amerika neplaniranim incidentom ne započnu konflikt u ionako nestabilnom regionu Zaliva.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija su, medju ostalima, i potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom a čini se da današnja posjeta američkog kolege nije uvjerila evropske ministre da treba odustati od postojećeg sporazuma za koji i u Briselu kažu da nije savršen i da na njemu treba da se radi, ali koji je, potvrdjuju to i dosadašnji izvještaji medjunarodne Agencije za atomsku energiju, jedina garancija da Iran neće razvijati nuklearno oružje sve dok sporazum postoji. Ipak, Evropljani, suprotno uvjerenju predsjednika Trumpa, nisu naivni, poručuje holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok.

Američki nosač aviona Abraham Linkoln u Mediteranu, 8. maja 2019.
Američki nosač aviona Abraham Linkoln u Mediteranu, 8. maja 2019.

"Razumijemo zabrinutost - Iran razvija raketne sisteme, tu je i njegova uključenost u Siriji, Jemenu i cijelom Bliskom Istoku, ali kada je riječ o razvoju nuklearnog oružja, kao što potvrdjuje medjunarodna agencija za atomsku energiju, tu se Iran drži sporazuma. Prestao je sa razvojem tog oružja a zato je od važnosti za našu bezbjednost da se i mi držimo istog sporazuma".

Mogerini je dodala:

"Majk Pompeo je veoma jasno čuo danas, ne samo od mene, već i od ostalih ministara, da živimo u veoma delikatnom trenutku gdje je stav sa najviše odgovornosti onaj kojim se iskazuje maksimalna suzdržanost i zibjegavanje bilo kakve vojne eskalacije. Sa druge strane, pozivamo Iran da u potpunosti ispunjava obaveze iz sporazuma kao što i mi činimo".

U međuvremenu, sa idejom da umanji posljedice američkih sankcija Iranu, do kraja juna bi trebao da profunkcioniše poseban sistem trgovine, INSTEX, kreiran od strane Nijemaca, Francuza i Britanaca za potrebe trgovine sa Iranom, sistem kojem će se, prema najavama, pridružiti i druge evropske članice - interes za to je danas javno iskazala Španija.

XS
SM
MD
LG