Linkovi

SAD ukidaju olakšice na sankcije za uvoznike iranske nafte


Državni sekretar SAD Majk Pompeo govori tokom samita "Ujedinjeni protiv nukelarnog Irana", na marginama sednice Generalne skupštine UN u Njujorku, 25. septembra 2018.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo trebalo bi da u ponedeljak objavi odluku Trampove administracije da ukine olakšice na sankcije onima koji uvoze iransku naftu.

Predsednik Donald Tramp ponovo je uveo sankcije Iranu prošle godine, nakon što je napustio međunarodni sporazum iz 2015. koji je obuhvatao olakšice na sankcije Iranu u zamenu za ograničavanje nuklearnih aktivnosti te zemlje.

Sankcije SAD su namenjene vršenju pritiska na Teheran da promeni ono što administracija naziva "malignim aktivnostima" Irana, uključujući podršku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu i Hoti pobunjenicima u Jemenu.

Sjedinjene Države uvele su osam izuzetaka kada su ponovo uvodile sankcije u novembru, privremeno izuzimajući većinu najvećih kupaca iranske nafte. One su uključile Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju, Tajvan, Tursku, Italiju i Grčku.

Otkako su sankcije ponovo uvedene, Italija, Grčka i Tajvan obustavile su svoj uvoz iranske nafte.

Pred objavljnivanje odluke, nije jasno da li će od drugih zemalja biti zahtevano da okončaju iranski uvoz kada olakšice isteknu 2. maja, ili će im biti dato više vremena da sprovedu do kraja svoje narudžbine pre nego što kaznene mere stupe na snagu.

I dok su se Sjedinjene Države povukle iz Iranskog nuklearnog sporazuma, Iran i druge zemlje potpisnice - Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Nemačka - rekle su da ostaju predane sprovođenju tog pakta.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zadužena je za monitoring iranskog usklađivanja sa odredbama sporazuma, kao što je ograničavanje centrifuga u operacijama u nuklearnim postrojenjima te zemlje i poštovanje gornje granice zaliha obogaćenog uranijuma. U više svojih izveštaja, IAEA je saopštila da Iran poštuje sporazum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG