Linkovi

Priština: Protest zbog bogosluženja u crkvi čija se zakonitost osporava


Protest studenata pred pravoslavnom crkvom u Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Protest studenata pred pravoslavnom crkvom u Prištini

Pedesetak albanskih studenata univerziteta "Hasan Priština" protestovalo je pred hramom Hrista Spasa u Prištini zbog liturgije održane u četvrtak koju je, posle dvadeset tri godine pauze, u toj crkvi služio episkop raško prizrenski Teodosije.

Na vratima hrama Hrista Spasa u centru Prištine u petak ujutru osvanuo je grafit "Isus mrzi Srbe“, koji je u međuvremenu obrisan, a neposredno pre protesta aktivisti Socijaldemokratske partije ispisali su novu poruku: "Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija".

Objekat nije crkva, nego objekat nasleđa zločinaca Miloševića i Arkana. To je simbol fašizma i genocida počinjenog na Kosovu. Mi, predstavnici studenata, suprostavljamo se ilegalnom objektu i liturgiji koja se trudi da vrati sećanje o postojanju ovog zločinačkog nasleđa. Snažno se protivimo provokaciji kreatora ovog objekta. Od institucija Republike Kosovo zahtevamo oslobađanje univerzitetskog kampusa od Miloševićevog i Arkanovog simbola i zločina”, kazao je predsednik Studentskog parlamenta Erblin Hodža tokom protesta bez incidenata koji su obezbeđivali pripadnici Policije Kosova.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje, kako ga je označila, skrnavljenje hrama Hrista Spasa i upozorila da takvi postupci podstiču versku mržnju i netrpeljivost.

Inače, reč je o verskom objektu Srpske pravoslavne crkve (SPC) čija je izgradnja počela 1992. u vreme vlasti Slobodana Miloševića u Srbiji, pre početka ratnih sukoba na Kosovu 1999. okončanih nakon NATO intervencije.

Međutim, Univerzitet u Prištini spori legalnost nedovršene crkve - tvrdeći da se nalazi na posedu te obrazovne institucije. U toku je parnični postupak koji je pred nadležnim sudom pokrenuo Univerzitet u Prištini. Vlasništvo nad zemljištem na kom je izgrađen verski objekat - Srpskoj pravoslavnoj crkvi osporava i opština Priština.

Svemu tome prethodila je odluka kosovskog Apelacionog suda iz 2017. čime je potvrđena ranija presuda Osnovnog suda po kojoj je zemljište veličine oko četiri hektara pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno verskom objektu u Prištini.

Iz Eparhije raško-prizrenske poručili su da će nastaviti pravnu borbu za, kako je saopšteno, odbranu tog hrama.

Episkop Teodosije poručio je u četvrtak nakon liturgije koju je služio povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg, da hram u Prištini treba da bude hram svih.

Sa ovog mesta, šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namere imali. Služenjem danas u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg večnog života”, naveo je episkop Teodosije.

On je, kao crkveni velikodostojnik, liturgiju u tom objektu u četvrtak služio prvi put od 1998. godine.

Septembra 2016. u nedovršenom verskom objektu nepoznati počinioci podmetnuli su požar posle čega su predstavnici SPC i srpske zajednice započeli njegovo raščišćavanje i sanaciju.

XS
SM
MD
LG