Linkovi

Izbegla ukrajinska novinarka: Na Kosovu razumeju kroz šta prolazimo


Daria Meščerjakova: Sigurno ću se vratiti u Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Daria Meščerjakova: Sigurno ću se vratiti u Ukrajinu

Na Kosovo je u poslednja dva meseca iz Ukrajine stiglo četvoro novinara koji su zbog ruske invazije bili prinuđeni da napuste tu zemlju.

Među njima je i Daria Meščerjakova koja je u intervjuu za Glas Amerike rekla da je Kosovo dobro mesto za njene izbegličke dane, ali i da će se sigurno vratiti u svoju zemlju.

Ona kaže da se novinarstvom bavi dvanaest godina. Tokom prvih osam radila je u nekoliko ukrajinskih redakcija, dok je poslednje četiri frilenser.

Poreklom je iz Luganska, regiona u istočnoj Ukrajini gde i dalje žive njeni roditelji koji je, kako kaže od 2014. pod ruskom okupacijom. Poslednjih sedamnaest godina živela je u Kijevu - a odluku da napusti svoju zemlju donela je nedelju dana nakon pošto je Rusija napala Ukrajinu.

Prvu nedelju provela sam u Kijevu u skloništu. Nisam udata i nemam dece i zato je za mene bilo jednostavnije da napustim Ukrajinu. Mi smo imali plan, a to je da moji roditelji napuste istočnu Ukrajinu i odu kod rođaka u Rusiju prvo, pa odatle za Evropu. Pa da se negde nađemo. Međutim na putu za Rusiju, vazdušni prostor je već bio zatvoren i sve je bilo blokirano. S obzirom da nije moglo da se leti ostali su, a mene je mama molila da ja napustim Kijev. Odlučila sam da idem. Ponela sam svoju mačku i otišla", kaže Daria sa Glas Amerike.

Ukrajinu je napustila vozom i uputila se za Holandiju na putu koji je trajao punih 12 sati.

Prva dva meseca provela sam u Holandiji u Mastrihtu. Nisam tamo mogla ništa da radim. Tek u maju sam počela ponovo da radim. Našla sam novi posao. Sada radim u „Evropskoj pravdi“, u Ukrajini. Urednik sam verzije na engleskom jeziku. Tada sam počela i ponovo da radim kao sportski novinar, dakle u maju. Sada radim svakoga dana za Evropsku pravdu i radim povremeno za druge kao frilenser", priča Daria.

Ne boravi prvi put na Kosovu. Dolazila je kao turistkinja i tokom doktorskih studija. Prvi put 2011. zatim 2014. i 2016. godine. Međutim, od pre dvadesetak prvi put u Prištini boravi kao izbeglica.

Sviđa mi se ovde, i ovde ne moram ljudima da objašnjavam kroz šta prolazimo u Ukrajini. Prošli su kroz to i znaju kako je. Gde god da sam ovde i kažem da sam iz Ukrajine, dobijam svuda podršku. Imala sam podršku i u Holandiji, ali ljudi ne shvataju kroz šta prolazimo. Tamo te simpatišu, a ovde razumeju", kaže ona.

Daria Meščerjakova i još troje njenih kolega trenutno su na Kosovu u okviru programa “Boravak novinara na Kosovu”, koji su pokrenuli Evropski centar za slobodu štampe i medija i Evropska federacija novinara, koji finansira Vlada Kosova. Program na Kosovu sprovodi i Udruženje novinara Kosova, a boravak na Kosovu obezbeđen je za 20 novinara.

U narednih par nedelja priduružiće nam se još nekoliko ukrajinskih novinara. Sve dok ne ispunimo brojku od 20. Ovo je projekat na 6 meseci i za to vreme Vlada Kosova njima plaća kirije za stanovanje, mesečne troškove kao i zdravstveno osiguranje. Nakon šest meseci, Vlada Kosova odlučiće šta dalje. Ukoliko bude potrebe, mi ćemo uticati na Vladu Kosova da nastavi još 6 meseci, ukoliko rat bude i dalje trajao”, rekao je za Glas Amerike predsednik Udruženja novinara Kosova Džemail Redža.

Daria navodi da ne zna šta će biti za šest meseci, ali je kaže sigurna, da će se vratiti u svoju zemlju.

Kada sam napustila Ukrajinu, tada sam rekla „Evo me, ja sam izbeglica sa mačkom!“, ali i dalje mislim da je to samo privremeno i da ću se vratiti kući. Ovo je odlično mesto da provedem svoje izbegličke dane, ali vratiću se svakako“, navela je Daria Meščerjakova za Glas Amerike .

Vlada Kosova je za smeštaj i ostale troškove za 20 novinara iz Ukrajine izdvojila 150 000 evra. Selekciju novinara koji mogu da dođu na Kosovo vrši Evropska federacija novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija, u saradnji sa Vladom Kosova.

XS
SM
MD
LG