Linkovi

Vučić: Da li EU računa na Srbiju i Zapadni Balkan?


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Globsec forumu u Bratislavi (Instagram)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Globsec forumu u Bratislavi (Instagram)

U junu se neće dogoditi ništa u pogledu evropskih integracija Zapadnog Balkana, ocenio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da Ukrajina, Gruzija i Moldavija mogu tada da očekuju da nešto dobiju u procesu evrointegracija.

Učestvujući na panelu “EU i Srbiji: Strateško partnerstvo za budućnost” na Globsek forumu u Bratislavi Vučić je istakao da ne veruje da će biti promena u statusu Severne Makedonije, Albanije, kao i Srbije i Crne Gore, već da sve nade polaže u decembar:

Moramo da uradimo mnogo stvari pre decembra. Polažem mnogo nade u decembar. Do tada možemo da radimo domaći. Nadam se da će situacija u Evropi biti čistija do tada, pre svega između Berlina i Pariza, tada možemo nečemu da se nadamo", rekao je Vučić i naglasio da je potrebno da se vidi odlučnost članica EU i Brisela u pogledu evrointegracija:

Pitanje je da li stvarno računate na nas”, rekao je Vučić zahvaljujući se na pomoći Evropske unije u krizama i poplavama, kao i u migrantskoj krizi.

Kako je rekao na skupu u Bratislavi glavni strateški cilj Srbije je da postane deo EU, ali Srbija ima specifične probleme, među kojima je i Kosovo, istakao je Vučić i ukazao na potrebu postizanja kompromisnog rešenja s Prištinom.

Vučić je govorio i o odnosima Srbije i Rusije i podsetio je da je Beograd u Ujedinjenim nacijama osudio rusku agresiju na Ukrajinu. To se nije dopalo mnogim njegovim glasačima, rekao je Vučić i objasnio da to nije zbog toga što Srbi ne vole Ukrajince, već zato što se građani Srbije sećaju 1999. godine i NATO bombardovanja, kao i da oni koji se danas zalažu za nepovredivosti teritorijalnog integriteta Ukrajine, to nisu radili 1999. godine.

Po rečima Vučića Srbija se držala političkih i pravnih principa, ona je na strani ukrajinskog integriteta, dala je tri miliona evra pomoći za Ukrajinu, daje humanitarnu pomoć i prima izbeglice, ali ne želi da bude deo rata.

Potvrdivši da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je zatražio razumevanje za političku situaciju u kojoj je Srbija zbog podrške Rusije i Kine njenom teritorijalnom integritetu koju bi mogla da izgubi.

Upitan o snabdevanju gasom, Vučić je istakao da je Srbija potpuno zavisna od ruskog gasa i da će raditi na diversifikaciji snabdevanja gasom.

On ja najavio da će Srbija sa Evropskom unijom kreirati novu strategiju kako bi mogla da se snabdeva posredstvom transanadolijskog gasovoda TANAP i da je zbog toga važno da se gradi gasni iznterkonektor između Srbije i Bugarske i Srbije i Severne Makedonije.

Tek tada će Srbija moći drugačije da odlučuje, oceno je Vučić i naglasio da do tada Srbija mora da preživi i da se ponaša racionalno i pragmatično.

Predsednik Srbije je odgovarajući na pitanja rekao i da je Rusija s mesta trećeg trgovinskog partnera pala na peto, dok je Kina sa devetog mesta skočila na drugo, a da je Nemačka sada prvi trgovinski partner Srbije.

"Kina je mnogo prisutnija u Srbiji od Rusije, ali to niko neće da primeti, jer su danas svi opsednuti Rusijom. Nemamo probleme sa njima do sada. Oni su kupili železaru koju niko nije hteo nakon što su Amerikanci otišli", rekao je Vučić na skupu u Bratislavi.

XS
SM
MD
LG