Linkovi

RSE: Novo preispitivanje uloge Huaveja u britanskoj 5G mreži


Arhiva, ilustracija - Logo Huaveia i oznaka 5G (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo - RC2NYD9BGG8N)
Arhiva, ilustracija - Logo Huaveia i oznaka 5G (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo - RC2NYD9BGG8N)

Iako je u januaru ove godine vlada u Londonu odlučila prihvatiti ponudu Huaveja da isporuči 35 odsto potrebne opreme za britansku 5G mrežu, odluka se revidira uslijed sve većeg otpora vladajuće konzervativne stranke.

Takođe, i zbog negodovanja Bijele kuće zbog poslovanja s kineskim tehnološkim divom protiv kojeg je ovog mjeseca uvela nove zabrane obrazlažući to pitanjem "nacionalne sigurnosti", pišu svjetski mediji.

Politička glavobolja britanskog premijera

Britanska vlada ponovo preispituje ulogu kompanije Huavej (Huawei) u mrežama nove generacije što je uslijedilo nakon najave Trampove administracije (Donald Trump) o novim američkim zabranama usmjerenim protiv kineskog tehnološkog diva, ističe Blumberg (Bloomberg).

Huavej donosi političku glavobolju premijeru Borisu Džonsonu (Johnson) čija je vlada u januaru donijela odluku o ograničenoj ulozi Huaveja u britanskim 5G mrežama i vlaknima, ograničivši pristup kompanije ključnim dijelovima mreže.

Američki predsjednik Tramp i njegov tim negodovali su zbog Džonsonove odluke, zaoštravajući odnose dvaju saveznika u vrijeme kada Britanija - na odlasku iz Evropske unije - želi sklopiti novi trgovinski sporazum sa SAD-om.

Blumberg dodaje i da su mnogi torijevci također izrazili zabrinutost zbog Džonsonovog plana da Huaveju omogući ulogu u takozvanim neključnim dijelovima 5G mreže, dok je kinesko postupanje s pandemijom COVID-19 pojačalo pozive istaknutih članova konzervativne stranke da se preispitaju budući odnosi dvije zemlje. Ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) rekao je da nakon pandemije poslovanja s Pekingom ne mogu biti ista.

Sada se od britanskih zvaničnika traži da pod rukovodstvom Nacionalnog centra za sajber sigurnost izrade plan za smanjenje učešća Huaveja u britanskoj 5G mreži na nulu do 2023. godine, što je za Blumberg potvrdio zvaničnik britanske vlade upoznat s problemom.

Preokret politike

Očekuje se da će Nacionalni centar za sajber sigurnost u Velikoj Britaniji zaključiti da će američke sankcije protiv Huaveja onemogućiti ranije planiranu upotrebu tehnologije kineske kompanije u 5G mreži, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Početkom maja SAD su saopštile da uvode nove sankcije protiv Huaveja u sklopu dugotrajne kampanje protiv kompanije, čiju bi tehnologiju, tvrdi Bijela kuća, Kina mogla iskoristiti za provođenje kontrole nad Zapadom - tvrdnja koju Huavej negira.

Američke sankcije, koje bi trebale biti uvedene u septembru, spriječit će Huavej da koristi američke poluprovodnike i softver za izgradnju opreme 5G i prisili kompaniju na pronalazak alternativa, najvjerovatnije iz Kine.

Izvori iz britanske vlade kazali su za Gardijan da prijeteće američke restrikcije znače da će svaka revizija gotovo sigurno reći da Huvej predstavlja sigurnosni rizik. Posebna zabrinutost je da će se Huavej oslanjati na nepoznate i neprovjerene komponente, koje bi se mogle zloupotrijebiti.

No, naglašava list, novi potez vlade predstavlja brzopleti preokret politike najavljene u januaru te rizikuje da iritira Kinu i doda stotine miliona troškova Britanskom telekomu (BT) i drugim telefonskim kompanijama. Kineska kompanija postala je vodeći dobavljač 5G opreme na tržištu na kojem inače dominiraju švedski Erikson (Ericsson) i Nokia iz Finske, a bila je poznata i po proizvodnji jeftinijeg kompleta, što ju je učinilo atraktivnom za BT i Vodafon (Vodafone).

Nemoguće ukloniti Huavej

Britanski ministri sumnjaju da će biti nemoguće ukloniti Huavej tehnologiju iz britanskih telekomunikacijskih mreža do 2023. godine, uprkos velikom strahu od sigurnosnih rizika, napisao je londonski Tajms (The Times).

List saznaje da ministri raspravljaju o planovima zabrane kupovine i ugradnje nove opreme od 2023. godine, a ne o neposrednoj zabrani. "U protivnom tražimo od BT-a da istovremeno očisti cjelokupnu optičku mrežu", rekao je jedan zvaničnik tvrdeći da bi to onemogućilo obećanje o realizaciji mreže do 2025. godine. Huavejeva tehnologija, dodaje Tajms, već je uveliko prisutna u britanskim vlakanima (za fiksnu mrežu), 4G mreži i konstrukciji 5G mreže.

Revolt konzervativaca pojačan je u martu, kada je 36 torijevaca glasalo protiv vladinog zakona kojim se formalizuje uloga Huaveja u 5G mreži. Broj konzervativnih parlamenataraca koji se protive zakonu - nazvana "Huavej Interesna grupa" - povećava se svake sedmice i sada iznosi 59 zastupnika. Mnogi od njih insistiraju na postavljanju konkretnog roka za uklanjanje Huavejeve opreme, ali su kazali da bi 2025. kao krajnji rok bio zadovoljavajući.

Vlada je, naglašava Tajms, potvrdila da Nacionalni centar za sajber sigurnost (NCSC) ispituje dodatne rizike za proizvode Huavej koji mogu proizaći iz najnovijih američkih sankcija. Revidirana tehnička procjena rizika mogla bi otvoriti put Borisu Džonsonu da promijeni odluku iz januara kada je vlada prepoznala Huavej kao dobavljača visokog rizika te dozvolila kompaniji isporuku za 35 odsto britanske mreže.

Viktor Žang (Victor Zhang), potpredsjednik Huaveja rekao je u nedjelju: "Naš prioritet je da nastavimo razvoj pouzdane i sigurne (5G mreže) širom Britanije. Sretni smo što smo s NCSC-om razgovarali o bilo kakvoj nedoumici koju mogu imati i nadamo se nastavku bliskog radnog odnosa u kojem uživamo posljednjih deset godina."

Skup i dugotrajan proces

Ukoliko bi britanska vlada odustala od kineske kompanije posljedice bi mogle uticati na brzinu implementacije poboljšanog pristupa internetu te povećati troškove u vrijeme kada se ekonomija zemlje nalazi u nepovoljnom stanju zbog pandemije korona virusa, ocjenjuje BBC.

Nova revizija uloge Huaveja bila bi prilika za vladu da promjeni mišljenje od januara, što bi pomoglo Borisu Džonsonu da spriječi konzervativne buntovnike da odbacuju njegove buduće prijedloge zakona o telekomunikacionoj infrastrukturi. Štoviše, nudi mu način da razriješi napetosti s Bijelom kućom koja je rekla da će dalja upotreba Huaveja "dramatično uticati na razmjene (sigurnosnih) informacija". Džonson i Tramp bi se mogli sastati sljedećeg mjeseca na sastanku G7, a blokiranje Huaveja pomoglo bi u postizanju postbregzitovskog trgovinskog sporazuma.

Ali, kompanija upozorava da bi bilo posljedica. "Uklanjanje Huaveja ozbiljno bi odgodilo 5G, što bi koštalo britansku ekonomiju do sedam milijardi funti", rekao je Viktor Ženg, šef britanskog Huaveja pozivajući se na studiju koju je prošle godine objavio Mobajl UK (Mobile UK), trgovačka grupa koja predstavlja britanske mrežne operatore.

Dio razloga zbog kojih su mobilni dobavljači zabrinuti je taj što se trenutna verzija 5G oslanja na to da se nova oprema treba priključiti u postojeći 4G komplet istog dobavljača. To znači da bi zabranom Huaveja operateri morali zamijeniti stariju infrastrukturi, što je skup i dugotrajan proces. Glavni rivali 5G mreže Huaveja su Nokia i Erikson, a mrežni operateri preferiraju izbor između tri kompanije najprije zbog povoljnijeg pregovaranja o cijenama.

Jedan zastupnik koji se protivio ulozi Huaveja u 5G mreži kaže da postoje važnija razmatranja. "Ovdje postoji element slobodne i poštene konkurencije, postoji sigurnosni element, postoji element privatnosti podataka, a postoji i vrsta geopolitike kineskog uticaja - uticaja Komunističke partije Kine", rekao je za BBC član odbora za vanjske poslove Bob Sili (Seely).

Jedna stvar s kojom se gotovo svi slažu je da pitanje treba riješiti jednom i to za vrijeme kada je toliko toga u ekonomiji neizvjesno, zaključuje britanski javni servis.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG