Linkovi

Pitanja PSG-a MUP-u u vezi sa Huavei nadzornim kamerama


Arhiva - Visokotehnološka kamera montirana na banderi ulične rasvete u Beogradu, 17. jula 2019.
Arhiva - Visokotehnološka kamera montirana na banderi ulične rasvete u Beogradu, 17. jula 2019.

Pokret slobodnih građana postavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije niz pitanja u vezi sa postavljanjem sistema naprednih kamera koje proizvodi kineska kompanija Huavei i koje poseduju softver za prepoznavanje lica, zbog, kako navode, uznemirenosti građana.

"Prema našim saznanjima postavlja se sistem sa naprednim kamerama koji ima sistem prepoznavanja lica, odnosno identifikacije lica, pa shodno tome pojavljuju se pitanja građana, a koja su trenutno bez odgovora", navodi se u sapštenju PSG objavljenom u subotu.

PSG podseća da je kompanja Huavei objavila da je ovom opremom (Safe City Systems - "Sistemi za bezbedne gradove") opremljeno 230 gradova širom sveta, a da je MUP Srbije ceo proces nabavke kamera proglasio za tajnu.

Zbog te odluke MUP-a, građani Srbije ne znaju ništa o proceduri koja se sprovodi, navodi PSG.

Podsećaju i da je Huavei naveo da se video materijali i dobijeni podaci čuvaju na naprednom uređaju kompanije za skladištenje podataka pod nazivom "OušnStor" (OceanStore), a period zadržavanja dobijenih podataka ograničen je do jedne godine.

Postoji opravdana bojazan da podaci prikupljeni preko ovakvog sistema mogu biti zloupotrebljeni, kažu iz PSG.

"Očekujemo od nadležnih organa da objasne ko i kako će upravljati ovim naprednim sistemom koji instalira kompanija Huavei. Takođe, zahtevamo odgovor gde će skladištiti podaci prikupljeni na ovaj način, kako će se koristiti, ko će imati pravo da pristupa isitm, koliko dugo će se čuvati i kako će uništavati prikupljeni podaci", poručuje PSG.

Podsetimo, uvođenje nadzornih sistema kompanije Huavei uznemirilo je deo javnosti u Srbiji i postavilo pitanje zakonitosti tog postupka.

Nevladina organizacija CRTA organizovala je nedavno javno prikupljanje potpisa građana na zahtev upućen MUP-u da se odgovori na kontroverze oko instalacije nadzornih kamera Huaveija po pitanju zaštite privatnosti ljudi, odnosno skladištenja i korišćenja prikupljenih podataka o kretanju ljudi.

Sjedinjene Države uvele su sankcije na poslovanje kompanije Huavei u SAD zbog sumnje u povezanost te kompanije sa kineskim državnim organima i pretnjom koju to predstavlja po bezbednost i nacionalne interese SAD.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, pak, ponudila je tokom svoje nedavne posete Kini da Huavei otvori deo svog data centrau Kragujevcu.

XS
SM
MD
LG