Linkovi

SAD upozoravaju Britaniju da ne angažuje Huavei za uvođenje 5G mreže


Arhiva - Reklamni pano Huaveija u centralnom Londonu, Velika Britanija, 29. aprila 2019.
Arhiva - Reklamni pano Huaveija u centralnom Londonu, Velika Britanija, 29. aprila 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je britanskog premijera Borisa Džonsona na "ozbiljne posledice" ukoliko odobri kineskom telekomunikacionom gigantu Huaveiju ulogu u izgradnji mobilne telefonske meže 5G u Britaniji, tvrde zvaničnici sa obe strane Atlantika.

Upozorenje je usledilo nakon nakon nekoliko meseci lobiranja najviših zvaničnika SAD u Dauning stritu, koje je za cilj imalo ubeđivanje britanske vlade da isključi kinesku kompaniju zbog bezbednosnih pitanja.

Tramp je rekao Džonsonu u petak da bi davanje zelenog svetla Huaveiju, koji je povezan sa kineskim obaveštajnim agencijama, izazvalo veliki razdor u prekoatlantskim odnosima i ugrozilo razmenu obaveštajnih podataka između Vašingtona i Londona, tvrde zvaničnici SAD. Oni tvrde da će odluka, koja se učekuje u utorak, takođe uticati na perspektivu transatlantskog trgovinskog sporazuma nakog Bregzita, koji Britanija željno isčekuje kako bi kompenzovala verovatni pad trgovine sa Evropskom unijom.

Sekretar za finansije SAD Stiv Mnučin u subotu je naveo sporazum sa Hjuaveijem kao pretnju "ključnoj" infrastrukturi. Ali on je nagovestio da će ukoliko Dauning strit ostane na liniji, SAD će "uložiti puno resursa u postizanje trgovinskog sporazuma", koji bi trebalo da se ispregovara i potpiše do kraja godine.

Odluka o Huaveiju takođe se budno prati i na Kapitol hilu.

U potezu bez presedana, tri republikanska senatora - Tom Koton, Don Kornin i Marko Rubio - poslali su pismo britanskom Nacionalnom savetu za bezbednost zahtevajući da Huavei bude isključen iz razvoja 5G.

"Potezi te kompanije predstavljaju jasan dosije predatorskog i problematičnog ponašanja", navode senatori dodajući da bi bilo "u najboljem interesu Ujedinjenog Kraljevstva, posebnih osnoda SAD - Velika Britanija i po zdravlje i u korist funkcionalnog tržišta za 5G tehnologine da se Huavei isključi".

XS
SM
MD
LG