Linkovi

Bela kuća saopštila da dogovor sa Kinom nije blizu


Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou
Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou

Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou rekao je da je ponovno otvaranje trgovinskih pregovora SAD i Kine "velika stvar", ali za sada nema izgleda da je dogovor dve najveće svetske ekonomije na vidiku.

"Razgovori će se odvijati duže vreme", rekao je Kadlou za Foks Njuz.

On je pojasnio da su se SAD i Kina u maju dogovorile o 90 odsto spornih stvari, ali su razgovori potom obustavljeni. Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Kine Ši Đinping sastali su se na samitu G20 u Japanu i dogovorili da se pregovori nastave.

Ali, ekonomski savetnik Bele kuće kaže da je presotalih 10 procenata spornih stvari najteže prevazići u pregovorima, a među njima su i sajber napadi, kineski zahtevi da američke kompanije koje posluju u toj zemlji daju na uvid svoju tehnologiju, kao i podrška kineske vlade kompaniji Huavei.

Predsednik Tramp se dogovorio sa predsednikom Šijem da SAD ipak mogu da prodaju neke komponente kompaniji Huavei, što je odluka kojoj se protive neki republikanci jer smatraju da Huavei može da ugradi tehnologiju kineskih obaveštajnih službi u proizvode koje prodaje širom sveta.

Leri Kadlou smatra da i dalje ima "otvorenih ezbednosnih pitanja" u vezi sa kompanijom Huavei, i ističe da Trampova nova odluka o prodaji komponenata "nije generalna amnestija".

Tramp je na Tviteru napisao da je "imao odličan sastanak sa kineskim predsednikom Šijem i da je odlučio da ne uvodi nove tarife na uvoznu robu, već da se nastavi sa trgovinskim pregovorima".

Američki predsednik je napisao i da je "Kina pristala da kupuje velike količine poljoprivrednih proizvoda američkih farmera dok traju pregovori", i da je na zahtev američkih IT kompanija dogovoreno da Huavei kupuje proizvode koji "ne ugrožavaju nacionalnu bezbednost SAD".

Tramp je napisao da "odnosi sa Kinom nastavljaju da budu veoma dobri", ali da tarife koje su do sada uvedene neće biti ukinute.

XS
SM
MD
LG