Linkovi

Posle premijerke, i ministar Nenad Popović pozvao Huavei u Srbiju


Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović boravi u Kini, gde je u Šenženu posetio sedište kompanije Huavei i ponovio poziv premijerke Ane Brnabić od pretprošle nedelje da menadžment te kineske tehnološke kompanije razmotri mogućnost otvaranja istraživačko-razvojnog centra (IRC) u Srbiji.

Popović je rekao da Srbija želi da implementira iskustvo Huaveija u oblasti visokotehnološkog umrežavanja i digitalizacije, i naglasio da bi otvaranje IRC-a te kompanije u Srbiji omogućilo povoljnu investicionu klimu u zemlji i ubrzani razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i novim tehnologijama, prenelo je ministarstvo na čijem je čelu.

Popović je u razgovoru sa globalnim predsednikom kompanije Huavei za vladine poslove Džej Žu Danom naveo da su srpski inženjeri prepoznati kao jedni od najboljih u svetu.

"Želimo da tehnološke platforme i globalne inicijative Huaveija još više otvorimo za srpske studente i startapove, posebno u oblasti veštačke inteligencije i blokčejn tehnologija", kazao je Popović.

Džej Žu Dan je rekao da ta kompanija prepoznaje izuzetan razvojni potencijal u Beogradu:

"Huavei je u Beogradu uspostavio centar iz kojeg upravlja poslovanjem kompanije u šest zemalja u regionu. U sedištu Huaveija u Beogradu radi više od 100 inženjera, od čega je 80 odsto iz Srbije. Želimo da koristimo znanja srpskih inženjera na izgradnji i unapređenju globalne infrastrukture kompanije".

Popović je obišao i izložbeni prostor kompanije Huavei, koji prikazuje rešenja ove kompanije u različitim oblastima, kao i posebnu postavku koja demonstrira mogućnost primene 5G tehnologije u različitim oblastima, kao što su pametni gradovi, pametne fabrike, medicina, virtuelna realnost...

Huavei se našao pod udarom sankcija SAD zbog sumnji da usko sarađuje sa kineskim vlastima i da ih snabdeva podacima, koji predstavljaju opasnost po bezbednost Sjedinjenih Država.

Srbija je nabavila nekoliko hiljada kamera od ove kompanije, koje poseduju softver za prepoznavanje lica i koje su delom, prema tvrdnjama u javnosti, već montirane u Beogradu, Novom Sadu i još nekim lokacijama po zemlji.

Istovremeno, država ne odgovara na sve učestalija pitanja predstavnika civilnog društva i političkih partija, koje su zabrinute za zaštitu privatnosti građana Srbije i zbog nejasnih načina na koji se prikupljeni podaci sa bezbednosnih kamera pohranjuju i koriste.

XS
SM
MD
LG