Linkovi

Huavei postavio nadzorne kamere u Ugandi - šta se radi s podacima?


Radnja kompanije Huavei u Pekingu
Radnja kompanije Huavei u Pekingu

Zvaničnici u SAD su dugo bili na oprezu zbog kineskog telekomunikacionog giganta Huaveia, jer tvrde da se ponaša kao špijun zvaničnog Pekinga. Kompanija Huavei je nedavno instalirala sigurnosne kamere širom Kampale, glavnog grada Ugande.

“Manjka nam forenzičkih istražitelja. Nažalost, oni su uglavnom koncentrisani u velikim gradovima”, kaže policijski detektiv u Ugandi Čarls Tvajn.

Kineski telekomunikacioni gigant Huavei je nedavno instalirao video nadzor u Kampali, a policija tvrdi da će smanjiti stopu nasilja koja je porasla. Sistem je vredan 126 miliona dolara, opremljen je tehnologijom prepoznavanja lica i može da motri na ulice. Odobrio ga je i predsednik Ugande.

Ipak, analitičar Vil Karter iz Centra za strateške i međunarodne studije kaže da ima mnogo mogućnosti za zloupotrebu.

“U mnogim slučajevima zavisi od toga ko i kako koristi taj materijal i koje vladine stukrture štite ljude. Ali, isto tako zavisi od tehnologije – kako se primenjuje i kako je razvijena. Huavei je do neke granice odgovoran za to kome prodaje ove podatke i kako ih sakuplja”

Pop izvođač i opozicionar iz Ugande Bobi Vajn
Pop izvođač i opozicionar iz Ugande Bobi Vajn

Popularni parlamentarac i izvođač Bobi Vajn često kritikuje vladu Ugande i tvrdi da ga vlada nadzire otkad je 2018. uhapšen i optužen za krivično delo izdaje. Kaže da je u zatvoru mučen, a nakon što je bio na lečenju u SAD vratio se u Ugandu.

Vol Strit Džurnal je preneo priču anonimnog zaposlenog u centru za sajber nadzor koji kaže da su tehničari Huaveia hakovali aplikaciju WhatsApp Bobija Vajna. Nadležni su prekinuli protest koji je Vajn organizovao i uhapsili ga zajedno sa desetinama prisatalica.

Šta Huavei radi sa podacima?

Stanovnici Kampale različito komentarišu video nazdor u svom gradu.

“Treba ih koristiti u prave svrhe. Do sada smo videli da su mnogi slučajevi pokrenuti baš zbog tog video nadzora. Mislim da treba instalirati još kamera i što više ih koristiti”, smatra Krajton Tubebamve.

“Ovo je vojna vlada i neće tek tako odustati od moći. Moraju da se zaštite, a jedan od način a da to urade je da vas prate uz pomoć ovih kamera”, kaže Džonatan Vaisva.

“Ne možete da ignorišete saučestvovanje lokalnih vlasti za koje sumnjam da su umešane u zloupotrebe podataka, ali mislim da je važno reći i da Huavei zna da mnogi njegovi klijenti to rade. A ako oni daju mogućnost za to – podaci će biti zloupotrebljeni. U tom smislu su, po mom mišljenju, saučesnici u zlopotrebi podataka”, zaključuje Vil Karter.

Huavei saopštava da ne učestvuje u hakovanju i da poštuje lokalne zakone. Kompanija je do sada instalirala kamere u 700 gradova u više od 100 zemalja.

XS
SM
MD
LG