Linkovi

Video nadzor u Srbiji: Da li se podaci o građanima Srbije čuvaju u Kini?


Arhiva - Nadzorna kamera ispod kineske zastave u Pekingu.
Arhiva - Nadzorna kamera ispod kineske zastave u Pekingu.

BEOGRAD -- Grupa nevladinih organizacija zatražila je od MUP-a Srbije da obustavi uvođenje sistema za "pametan video nadzor", koji vlada Srbije, u saradnji sa kineskom kompanijom Huavei, već nekoliko meseci sprovodi na neidentifikovanim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu, odbijajući da javnosti pruži sve glasnije postavljana pitanja koja su pre svega u vezi sa zaštitom privatnosti građana. Rodoljub Šabić pita da li se prikupljeni podaci čuvaju u Kini.

Organizacije SHARE fondacija, Partneri za demokratske promene i Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) ocenile su u zajedničkom saopštenju u ponedeljak da dokument MUP-a Procena uticaja obrade na zaštitu podataka korišćenjem video-nadzora "ne ispunjava ni formalne ni materijalne uslove propisane Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti".

Ove organizacije navode da su detaljno analizirale Procenu koju je MUP dostavio na mišljenje Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

"Metodologija izrade i struktura Procene MUP-a nisu usaglašeni sa zahtevima zakona, ne postoji sveobuhvatan opis predviđenih radnji obrade ličnih podataka, nisu procenjeni rizici po prava i slobode građana, nisu opisane mere koje se nameravaju preduzeti u odnosu na postojanje rizika, a delimično su opisane tehničke, organizacione i kadrovske mere u cilju zaštite ličnih podataka", kaže se u saopštenju.

Potpisane NVO smatraju i da je sporan "pravni osnov za masovno korišćenje sistema pametnog video-nadzora, dok su pozitivni efekti na smanjenje kriminaliteta koji su izneti u Proceni uticaja, precenjeni zbog selektivnog korišćenja relevantnih istraživanja i uporedne prakse".

"Iako Procena uticaja sadrži primere zemalja koje se umnogome oslanjaju na video-nadzor, zanemaruje se rastući trend zabrane ili ograničavanja ovakvih sistema u svetu, zbog prepoznatih rizika", navele su nevladine organizacije.

Podsetimo, MUP je ranije najavio nabavku 2.000 najmodernijih kamera za nadzor saobraćaja i uspostavljanje potpuno novog sistema koji će koštati 13 miliona evra. Reč je o kamerama koje su opremljene "pametnom tehnologijom", odnosno softverom za automatsko prepoznavanje lica, koje proizvodi i instalira kineski gigant Huavei.

Ova kompanija već mesecima otežano posluje na Zapadu, a našla se i pod sankcijama vlade SAD zbog sumnje da blisko sarađuje sa vlastima Kine, što je ocenjeno kao bezbednosni rizik po Sjedinjene Države.

MUP je započeo instalaciju kamera na oko 60 mesta u Beogradu, a najviši predstavnici vlade - premijerka Ana Brnabić i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović pozvali su kineske vlasti da uspostave razvojni centar Huaveija u Srbiji.

Šabić: Apsurdno da građanima Srbije odgovore daje Huavei

Zabrinutost zbog postavljanja nadzornih kamera prošle nedelje je izrazio i advokat i nekadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je ocenio da je "apsurdno da se građani Beograda i Srbije o ovom informišu, i to samo parcijalno, na osnovu obaveštenja koje o tom sistemu pruža proizvođač Huavei, umesto da pune informacije, na koje bez sumnje imaju pravo, dobiju od organa vlasti svoje države".

On je rekao da se ne otvara pitanje da li je "uvođenje sistema koji je veoma invazivan po privatnost ogromnog broja građana zaista opravdano, i na kojim se to ozbiljnim stručnim analizama zasniva" i upitao u kojoj meri je prikrivanje lokacija kamera u skladu ili u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim odredbama o snimanju i praćenju.

"Ako se iz informacija koje inače saopštava Huavei može saznati da sistem 'Ocean Store' koji koriste pruža izuzetan broj mogućnosti za različite analize ogromnih količina podataka u koje sve konkretne svrhe i čime su te svrhe opravdane u slučaju Beograda i Srbije. Ako se, a na to iste informacije upućuju, podaci skladište na serverima Huaveija, gde se ti serveri nalaze? Ako su ti serveri van zemlje, npr. u Kini na kom pravnom osnovu se zasniva iznošenje ličnih podataka naših građana van zemlje? Čim je to opravdano? Da li je nezakonito", upitao je Šabić.

On je podsetio da Kina nije potpisnica Konvencije 108 Saveta Evrope o zaštiti lica od automatske obrade podataka o ličnosti niti je na listi listi zemalja za koje se smatra da obezbeđuju "primeren nivo zaštite podataka o ličnosti", a koju po zakonu utvrđuje Vlada Srbije.

XS
SM
MD
LG