Linkovi

Trampova administracija odobrila prodaju Majkrosoftovog softvera Huaveiju


Arhiva - Predstavljanje novog telefona Huaveija u Minhenu, Nemačka, 19. septembra 2019. (Foto: AP)
Arhiva - Predstavljanje novog telefona Huaveija u Minhenu, Nemačka, 19. septembra 2019. (Foto: AP)

Majkrosoft korporacija saopštila je u četvrtak da joj je vlada SAD odobrila dozvolu za izvoz programa kineskoj kompaniji Huavei (Huawei Technologies Co Ltd).

"20. novembra, Sekretarijat za trgovinu odobio je zahtev Majkrosofta za izdavanje licence za izvoz softvera za široko tržite Huaveiju. Pozdravljamo reakciju sekretarijata na naš zahtev", rekao je portparol Majkrosofta Rojtersu u poruci poslatoj elektronskom poštom.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa u sredu je odobrila još nekim dobavljačima da obnove prodaju Huaveiju, pošto je ta kompanija bila stavljna na trgovinsku crnu listu zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost SAD pre šest meseci.

SAD izdaju dozvole

Sekretarijat za trgovinu potvrdio je da je započeo sa izdavanjem dozvola za neke kompanije da prodaju svoja dobra Huaveiju, i tako propširio bazu dobavljača te kompanije i obezbedio dugo očekivana zelena svetla industriji koja je nekad prodavala milijarde dolara vredne proizvode.

U sredu, zvaničnik SAD rekao je da je primljeno oko 300 zahteva za izdavanje dozvola, od čega se procesuira oko polovine. Otprilike polovina toga, tj. četvrtina ukupnog broja, odobrena je, dok je ostatak odbijen.

Za sada nije jasno koji su proizvodi odobreni za prodaju najvećem svetskom proizvođaču telekomunikacione opreme, koji je takođe drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svetu. Osoba bliska ovom procesu rekla je u sredu da su odobrene neke dozvole za prodaju komponenti za mobilne telefone i neelektronskih komponenti.

Huavei je nestrpljivo čekao izdavanje dozovle Guglu (Alfabetic inc Google) kako bi svoje nove modele snabdeo njegovim mobilnim servisima. Bez pristupa servisima Gugla, poput Plej stora za nabavku aplikacija, telefone Huaveija bilo bi teže prodavati kupcima izvan Kine. Gugl u četvrtak nije želeo da komentariše slučaj.

Senatori se protive izdavanju dozvola

Odobravanje licenci događa se u trenutku kada Trampova administracija radi na izradi prve faze trgovinskog sporazuma sa Kinom, kako bi se okončao "milo-za-drago" trgovinski rat koji je pogodio tržišta i globalni rast.

Ali, takav potez odmah je naišao na protivljenje. Dvostranačka grupa od 15 senatora zahtevala je od Sekretarijata za trgovinu da suspenduje izdavanje licenci američkim firmama koje posluju sa Huaveijem, rekaši da bi to moglo da ugrozi bezbednost SAD.

U pismu upućenom predsedniku Trampu, senatori navode da bi administracija trebalo da obustavi izadavanje dozvola sve dok ne dostavi Kongresu "izveštaj sa navođenjem specifičnih kriterijuma za određivanje toga da li izdavanje dozvola predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost".

XS
SM
MD
LG