Linkovi

Disident u Ugandi uči kako da izbegava vladine špijune kojima pomaže Huavei


Muzirač koji je postao političar u Ugandi, Robert Kjagulani, poznat kao Bobi Vajnd, stiže na konferenciju za štampu u Kasangatiju, Kampala, Uganda, 24. jula 2019. (Foto: Rojters)
Muzirač koji je postao političar u Ugandi, Robert Kjagulani, poznat kao Bobi Vajnd, stiže na konferenciju za štampu u Kasangatiju, Kampala, Uganda, 24. jula 2019. (Foto: Rojters)

Bobi Vajn, 13. avgusta 2018, bio je u kampanji.

Popularni muzičar, koji je postao parlamentarac, prisustvovao je mitingu Kasiano Vadrija, političara iz oblasti Arua u Ugandi, na severu zemlje.

Tu su mu, priča Vajn, vladine snage napravile zasedu, uhapsile ga i podvrgle ga mučenju.

Na svojoj Fejsbuk stranici, Vajn je (na engleskom jeziku) podelio svoje teško iskustvo.

"Tragovi na mojim leđima, zglobovima, laktovima, nogama i glavi i dalje su vidljivi. Nastavio sam da stenjem od bola i poslednje što sam čuo bilo je kako me neko udara u potiljak nekim objektom - mislim da je kundak puške ili nešto", napisao je Vajn. "To je bio poslednji trenutak u kom sam znao šta se događa".

Vajnov vozač, Jasin Kavuma, usmrćen je hicima iz vatrenog oružja tog dana.

Vajn, oštar kritičar predsednika Ugande Joverija Musevenija, siguran je da su bezbednosne snage znale gde će biti i da su pažljivo planirale napad.

Vol strit žurnal ovog leta potvrdio je njegove sumnje i izneo podatak da su zvaničnici obaveštajnih službi Ugande, uz pomoć zaposlenih u kineskom tehnološkom gigantu Hjuaveiu, hakovali pristup Vajnovim nalozima na Votsapu i Skajpu kako bi nadzirali disidenta i njegove pristalice.

U intervjuu datom u sredu, Vajn je rekao za Glas Amerike (VOA) da sada primenjuje sofisticiranu rutinu kako bi izbegao vladine špijune korišćenjem mobilnih telefona i brojeva za jednokratnu upotrebu i staromodnih šifriranih reči.

"Ono što radim kako bi zaštitio sebe i ljude sa kojima komuniciram je, pod jedan, da upotrebljavam šifrovani jezik kada govorim preko telefona koji je znan", rekao je on za VOA.

"Prisiljen sam da stalno smišljam načine kako da menjam brojeve telefona i telefone, kako bi ih držao na pogrešnom tragu", dodaje Vajn. "I ponekad, kada želim da odem na neko mesto i ne želim da me režim prati, prisiljen sam da ostavim svoj telefon, ili da ga stavim u auto koji ide na neko drugo mesto u zemlji, a da ja odem u drugom smeru. Tako pokušavam da manevrišem kada idem okolo".

Negiranje

Huavei, koji je pomogao izgradnji velikog dela afričke mobilne mreže, takođe je umešan u navodno špijuniranje afričkih diplomata, za interese kineske vlade.

Ali Ren Zengfei, osnivač Huaveija, u januaru je na konferenciji za štampu - koje su retkost - decidno negirao navode o špijunuranju. On je rekao da njegova kompanija odbija da daje poverljive informacije o klijentima i da bi "svakako rekla 'ne' na takve zahteve".

U nedavnom intervjuu za Glas Amerike, predsednik Zambije Edgar Lungu takođe se obratio naciji po pitanju špijuniranja disidenata i predstavnika opozicionih partija u zemlji.

"Postoji priča da Huavei, kineska kompanija, da ja špijuniram lidere opozicionih partija, njihove telefone i tako dalje", rekao je, opisujući ono za šta tvrdi da je širenje netačnih informacija.

On je dalje rekao da su te tvrdnje štetne po imidž zemlje i po njenu spoljnu politiku.

"Mislim da moramo da uradimo više... da bi istina bila izneta pred ljude, pa da više ne budemo demonizovani kroz lažne vesti", rekao je on.

"Prate me"

Vajn, čije je prav ime Robert Kjagulani, kaže da njegovo iskustvo iz prve ruke otkriva opseg i sofisticiranost špijuniranja koje sprovodi vlada.

"Među stvarima koje sam saznao je da su prisluškivali moje pozive i imali kopije svih Votsap poruka i mnoge druge stvari, prateći lokacije na kojima se nalazim svaki put", rekao je. "Čak sam saznao da je tog dana kada sam uhapšen i zlostavljan u Arui, to bilo zbog te tehnologije koju imaju i preko koje mogu da prisluškuju moj telefon i da me prate. I oni su znali da su mi pratili telefon i znali su gde sam i slušali su moje pozive".

Vladina paranoja neće prestati, kaže Vajn, sve dok ga budu smatrali za pretnju.

On nema nameru da odustane.

Vadri, kandidat u čijoj je kampanji učestvovao Vajn 2018, osvojio je mesto u parlamentu.

Vajn se sada priprema za novu vrstu kampanje, nakon što je najavio ovog leta svoju nameru da se kandiduje za predsednika Ugande na izborima 2021.

Piter Kloti iz Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ovog izveštaja

XS
SM
MD
LG