Linkovi

Brnabić nudi kineskom Huaveiju deo data centra u Kragujevcu


Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u višednevnoj poseti Kini (Foto: official publication)
Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u višednevnoj poseti Kini (Foto: official publication)

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u zvaničnoj, višednevnoj poseti Kini gde se sastala sa predstavnicima nekoliko kineskih kompanija: tehnološkim gigantom Huavei, konglomeratom Hbis, poznatim i kao Hestil grupa, koji je većinski vlasnik smederevske železare i Bankom Kine, jednom od četiri najveće državne poslovne banke, a razgovarala je i sa predsednikom Šijem Đinpingom, saopštila je Vlada Srbije.

Na sastanku Brnabić sa potpredsednikom kompanije Huavei najavljena je saradnja u oblasti 5G tehnologije, a premijerka je izrazila nadu da će se ta kompanija odlučiti da data centar u Kragujevcu bude njihov centar u jugoistočnoj Evropi, i da će o tome nastaviti razgovore.

Kineski gigant Huavei suočava se sa teškoćama u poslovanju, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su mu uvedene sankcije u poslovanju.

Predsednik te kompanije za Evropu Li Jian, istakao je da Huavei, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio se na saradnji.

Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavei realizuje u Srbiji, sa Telekomom i sa srpskim MUP-om.

Prema rečima Danila Krivokapića iz fondacije SHARE, očigledno je da se veze sa Kinom pojačavaju i da tu nema nekih preteranih novosti, jer, kako navodi, Srbija već ima mnogo problema u vezi sa video nadzorom, a da ovakva vest govori samo o snažnijem prisustvu Huaveija u Srbiji. On dodaje i da nije problem samo u kineskim kompanijama, koje vrše nadzor kamerama, već u tehnologiji koja narušava prava građana.

"Mi imamo izveštaj iz septembra ove godine u vezi sa pametnim video nadzorom u svetu. U njemu možete videti da smo mi jedini u regionu sa ovakvim, zapravo najavljenim tipom nadzora, a da Huavei prednjači", kaže za Glas Amerike Krivokapić.

Radnu verziju ponuđenog dokumenta, na engleskom jeziku, možete videti ovde.

Inače, programom premijerkine posete Kini planirano je da tokom održavanja srpsko-kineskog poslovnog foruma bude potpisan Memorandum o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije "Huavei tehnolodžis".

Predsednica Vlade sastala se u Šangaju i sa predsednikom Kine Ši Ðinpingom.

Teme razgovora kineskog predsednika i srpske premijerke su bilateralni, ekonomski i politički odnosi, kao i saradnja Srbije i Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

U delegaciji Srbije su ministri Rasim Ljajić i Nenad Popović, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić i privrednici, koji će učestvovati na Međunarodnom sajmu izvoza.

XS
SM
MD
LG