Linkovi

Huavei traži da se zabrana u SAD proglasi neustavnom


Poslovnica Huaveija u Pekingu (Foto: AP/Ng Han Guan)
Poslovnica Huaveija u Pekingu (Foto: AP/Ng Han Guan)

Kineski telekomunikacioni gigant Huavei zatražio je od američkog federalnog suda da proglasi neustavnim zakon koji zabranjuje korišćenje telekomunikacione opreme čiji je proizvođač ta kompanija.

Pravni zastupnici Huaveija podneli su predlog za vanparničnu presudu po tužbikoju je kompanija podnela u martu.

U podnesku, predatom u utorak, navodi se da se odredbom Zakona o odobravanju troškova za odbranu krši redovan pravni postupak. Ukazuje se i da američki Kongres, bez sudskog postupka i prilike da Huavei iznese svoje argumente, proglašava kompaniju krivom.

Song Liuping, šef pravne službe Huaveija, izjavio je u Pekingu da potezi Sjedinjenih Država predstavljaju, kako se izrazio, opasan presedan za međunarodni biznis.

"Ta odluka preti da naškodi našim klijentima u 170 zemalja, uključujući i više od tri milijarde potrošača koji koriste Huavej proizvode i usluge širom sveta", rekao je Liuping.

Odredba koja se odnosi na Huavei uvedena je u propise o finansiranju odbrane zbog sumnji američkih zvaničnika o vezama te kompanije i kineskih vlasti i strahovanja po nacionalnu bezbednost – kao moguće posledice takvih odnosa.

Huavei je više puta negirao da ga kontroliše bilo koji entitet kineske vlade.

Kompanija je istakla da zabrana američkih vlasti stigmatizuje nju i njene zaposlene, remeti postojeće ugovore i ozbiljno ugrožava Huaveijevu sposobnost poslovanja u Sjedinjenim Državama. *

XS
SM
MD
LG