Linkovi

SAD uvele nove sankcije Iranu


Državni sekretar Majk Pompeo obraća se novinarima u Stejt departmentu, 13. juna 2019.
Državni sekretar Majk Pompeo obraća se novinarima u Stejt departmentu, 13. juna 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je danas uredbu za uvođenje novih sankcija Iranu, uvođenja dodatnog pritiska na ekonomiju te zemlje, a sa ciljem da se izdejstvuju promene u ponašanju vlade te zemlje.

Državni sekretar Majk Pompeo nazvao je nove mere "značajnim", ali je odbio da da više detalja novinarima pre zvaničnog saopštenja.

On je govorio pre polaska na put u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, gde treba da nastavi napore Trampove administracije na izgradnji koalicije saveznika protiv Irana.

"Svet bi trebalo da zna da ćemo nastaviti da obzbeđujemo da se razume da sav napor koji smo pokrenuli ima za cilj da uskrati Iranu resurse da podstiče teror, da gradi sisteme nuklearnog oružja, da gradi svoj raketni program. Mi ćemo im uskratiti resurse koji su im potrebni, kako bi očuvali bezbednim američke interese i američke građane širom sveta", rekao je Pompeo.

Iran negira da izrađuje nuklearno oružje i potpisao je sporazum 2015. sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Nemačkom i ograničio svoje nuklearne aktivnosti, a za uzvrat dobio olakšice na sankcije.

Ali, odnosi SAD-Iran pogoršali su se tokom mandata predsednika Donalda Trampa, posebno nakon njegove prošlogodišnje odluke da se povuče iz nuklearnog sporazuma i da uvede nove ekonomske sankcije Iranu.

Tramp je to obrazložio tvrdnom da je sporazum bio preslab i da nije uključio ograničenja na iranski program balističkih raketa.

Iran se brani tvrdnjama da je razvoj raketa legalan i neophodan za njegovu odbranu. S tim u vezi, zatražio je podršku preostlaih potpisnica sporazuma iz 2015, kako bi mu se obzbedile ekonomske olakšice koje želi, pogotovo za ključnu naftnu industriju, koju su SAD posebno stegle sankcijam u nameri da prekinu iranski izvoz nafte.

Pompeo je rekao da će nove sankcije, koje se uvode u ponedeljak, "biti dalji napor da se obezbedi da njihov kapacitet ne samo da grade svoju ekonomiju, već i da zaobilaze sankcije bude sve više zakomplikovan i biće važan dodatak našim kapacitetima da ojačavamo sankcije protiv Irana kako bi konačno postigli cilj koji smo postavili".

Tramp je u seriji tvitova u subotu govorio o sankcijama i tome kako gleda unapred u dan kada "sankcije budu skinute Iranu i on postane produktivna i prosperitetna nacija ponovo - što pre, to bolje!".

On je takođe u intervjuu za NBC rekao da "ne želi rat" sa Iranom i da je spreman da pregovara sa njegovim liderima bez preduslova.

Ovi komentari stižu nakon nedelje intenzivnih događaja između Sjedinjenih Država i Irana.

Zabrinutost zbog mogućeg oružanog konfikta između dve zemlje narasla je nakon što su zvaničnici SAD nedavno optužili Iran za napad minama na dva naftna tankera u Homruškom moreuzu, što su tvrdnje koje Iran odbacuje, kao i nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letelicu.

Tramp je rekao kasno u četvrtak da je stopirao udare na nekoliko iranskih ciljeva. Ali u četvrtak, kako javljaju američki mediji, Tramp je takđe odobrio američki sajber-napad na kompjuterski sistem iranske obaveštajne grupe koji služi za kontrolu raketa i njihovo lansiranje.

Svetske sile pozvale su na smirenost nakon incidenata.

XS
SM
MD
LG