Linkovi

Pompeo optužio Iran za napad na tankere u Omanskom zalivu


Naftni tanker gori u Omanskom moru, 13. juna 2019.
Naftni tanker gori u Omanskom moru, 13. juna 2019.

Dva naftna tankera oštećena su u napadima u Omanskom zalivu nadomak obale Irana – jednom od najprometnijih morskih puteva za prevoz nafte na svetu. Norveška pomorska agencija saopštila je da su se tri eksplozije dogodile na norveškom tankeru, a prethodno je napadnut tanker u vlasništvu Japana. Američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran a na osnovu, kako je rekao, obaveštajnih podataka o korištenom oružju.

Teheran je prethodno saopštio da nema veze sa incidentom i da neko pokušava da destablizuje odnose Irana i međunarodne zajednice. O napadu će, na zahtev Sjedinjenih Država, raspravljati i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U vodama između arapskih država zaliva i Irana – dva tankera u plamenu. Oba broda prevozila su petrohemijske sirovine, koje su se u napadu zapalile. Zbog napada, cena nafte skočila je 4 procenta. Prošlog meseca, još četiri tankera oštećena su u eksplozijama morskih mina.

Norveški vlasnik zapaljenog tankera saopštio je da je njegova posada bezbedna. Iran je saopštio da je spasio 21 clana posade sa japanskog i 23-je sa norveskog, ali su tu tvrdnju osporile SAD, navodeći da je njihova mornarica spasila neke od članova posade.

Kompanija koja je iznajmljivala jedan od tankera sumnja da ga je pogodio torpedo dok je, prema jednom izvoru, brod oštetila magnetna mina.

Peta flota američke mornarice, stacionirana u Bahreinu, saopštila je da je pružila pomoć tankerima kada je upućen SOS signal.

Obalska straža Emirata kod naftnog tankera nadomak obale Fudžaire, 13. maja 2019. posle sabotaže dva tankera u tom regionu.
Obalska straža Emirata kod naftnog tankera nadomak obale Fudžaire, 13. maja 2019. posle sabotaže dva tankera u tom regionu.

Saudijska Arabija i SAD krive Iran za prošlomesečne napade na tankere u zalivu, što Teheran demantuje. U regionu već vlada velika napetost zbog tih incidenata, koji su se dogodili u trenutku spora između Irana I SAD u vezi sa nuklearnim programom Teherana.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš snažno je osudio napade.

"Duboko sam zabrinut zbog jutrošnjih incidenata u Ormuskom moreuzu. Snažno osuđujem svaki napad na civilne brodove. Moramo da utvrdimo činjenice i da se razjasni ko je odgovoran. Svet ne može da sebi priušti veliki sukob u regionu Persijskog zaliva.”

Napadi su izazvali potres u naftnoj industriji, a porastao je strah za bezbednost brodova i posade koji plove kroz Ormuski moreuz – najvažniju naftnu arteriju na svetu.

XS
SM
MD
LG