Linkovi

Iran za deset dana probija limit zaliha obogaćenog uranijuma


Iranski tehničar u postrojenju za preradu uranijuma nadomak grada Isfahana (arhivski snimak).
Iranski tehničar u postrojenju za preradu uranijuma nadomak grada Isfahana (arhivski snimak).

Iran je saopštio da će za 10 dana prekoračiti ograničenja na zalihe nisko obogaćenog uranijuma, dogovorena u okviru nuklearnog sporazuma sa svjestskim silama iz 2015. godine. To će vjerovatno dodatno zaoštriti sukob Teherana sa Vašingtonom, koji optužuje Iran za prošlonedeljni napad na naftne tankere u Omanskom zalivu. Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće saopštio je da je riječ o nuklearnoj ucjeni i da se zbog toga mora povećati međunarodni pritisak na Teheran.

Nove zabrinjavajuće vijesti iz Irana. Teheran je saopštio da je učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma, od kojeg se pravi gorivo za reaktore i potencijalno nuklearno oružje, i da će 27. juna prekoračiti ograničenja utvrđena nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama iz kojeg se Amerika povukla. Iranski zvaničnici ipak su poručili evropskim zemljama da mogu da sačuvaju dogovor, i Iran zaštite od američkih sankcija.

“Ako im je to važno, a mislim da jeste, nemaju mnogo vremena. Pozivamo ih da brzo urade što god žele da riješe situaciju i da ponovo vrate balans između datih obećanja i obaveza”, poručio je Behruz Kamalvandi, portparol Iranske organizacije za atomsku energiju.

Na objavu iz Irana, brzo su reagovali Evropljani. Njemačka je pozvala iranske vlasti da poštuju obaveze iz sporazuma, dok je iz Londona poručeno da će, ukoliko ograničenja budu prekoračena, biti razmotrene sve opcije.

Najnoviji potez Teherana, kako se očekuje, dodatno će zaoštriti i tenzije sa Vašingtonom, koji je već optužio Iran za napade na dva tankera u Omanskom zalivu, kroz koji prolazi jedna od ključnih ruta za prevoz nafte.

Američka Centralna komanda objavila je snimak pogođenog tankera Kokuna Korejdžes u Omanskom zalivu, 13. juna 2019.
Američka Centralna komanda objavila je snimak pogođenog tankera Kokuna Korejdžes u Omanskom zalivu, 13. juna 2019.

Kao dokaz za tu optužbu, Trampova administracija ponudila je video snimak na kojem se, kako je saopšteno iz Pentagona, jasno vidi kako pripadnici iranske Revolucionarne garde uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Američki državni sekretar Majk Pompeo istakao je da su dokazi jasni i neoborivi.

“Nesumnjivo je šta se ovdje dogodilo. Riječ je o napadima Islamske republike Iran”.

Američka Centralna komanda saopštila je da ima dokaza i da su iranske snage pokušale da obore američki dron, koji je nadzirao zapaljene tankere. Pompeo je zbog toga zatražio podršku međunarodne zajednice.

"Svijet mora da se ujedini protiv iranske prijetnje”.

​Međutim, američki saveznici podijeljeni su u pogledu optužbi protiv Irana. Britanija I Saudijska Arabija podržale su procjenu Vašingtona, Japan je izrazio skepticizam, dok je njemački šef diplomatije rekao da snimak, koji je Amerika objavila, nije dovoljan dokaz. Pompeo je odbacio kritike i pojedine zemlje optužio da jednostavno žele da “problem nestane sam od sebe”.

“To je snimila američka kamera. To su stvarni podaci”.

Iran je ponovo odbacio optužbe da je odgovoran za napad.

"Činjenica da se dogodilo nekoliko incidenata i da mi nismo preuzeli odgovornost znači da je sve to dio zavjere i sumnjivih neprijateljskih poteza”, izjavio je Mohamed Bageri, načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga.

U međuvremenu, Pentagon navodno razmatra mogućnost slanja oko šest hiljada vojnika u Zaliv. Američki državni sekretar rekao je da se razmatraju sve opcije i da će administracija uraditi sve što je potrebno da zaštiti američke interese.

Iranu je potrebno obogaćivanje od pet odsto za svoje nuklearne elektrane u južnoj iranskoj luci Bušer i takođe 20 odsto obogaćivanje za istraživački reaktor u Teheranu, rekao je portparol.

XS
SM
MD
LG