Linkovi

Tramp potvrdio da je opozvao napad na Iran


Donald Tramp, američki predsednik
Donald Tramp, američki predsednik

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, potvrdio je da je deset minuta pre početka opozvao napad na Iran koji je trebalo da bude odgovor na obaranje drona američke vojske u Omanskom zalivu.

U objavi na društvenoj mreži Tviter Tramp je napisao da su SAD bile spremne da uzvrate i napadnu tri lokacije, ali kako je naveo, broj očekivanih žrtava prevazilazio je štetu koju je Teheran prouzrokovao.

"Pitao sam, koliko će ljudi umreti. General mi je odgovorio 150 ljudi. Deset minuta pre početka opozvao sam napad. To nije proporcionalno obaranju jednog bespilotnog drona. Naša vojska je obnovljena, nova, i spremna da krene, daleko je najbolja na svetu. Od sinoć sankcije su pojačane. Iran nikada ne sme raspolagati nuklearnim oružjem, niti protiv SAD-a, niti protiv sveta”, napisao je Tramp.

Šef vazduhopolovstva Revolucionarne garde na konferenciji za novinare u Teheranu pokazao je ostatke oborenog američkog drona "Global Hok", ali i istakao da su iranske vlasti uputile četiri upozorenja Sjedinjenim Državama pre nego što su oborile dron, i da su ta upozorenja bila ignorisana. General Amir Ali Hadžizadeh je dodao da dron nije bio jedini američki avion na iranskom nebu u to vreme.

"U istom momentu kada smo pratili dron, još jedan špijunski avion, zvani P8, leteo je blizu drona. U njemu je bilo posade, oko 35 članova. Mogli smo da oborimo i taj avion, to je bilo naše pravo i da, bio je američki, ali nismo. Srušili smo bespilotnu letelicu.”

Iranski zvaničnik kaže da je i prošle nedelje američki dron ušao u iranski vazdušni prostor kada su izdata verbalna upozorenja i ispaljeni hici upozorenja ali taj dron nije oboren. Kako je dodao, Iran je više puta preneo Americi svoje protivljenje tim preletima preko svog Ministarstva spoljnih poslova ali bez rezultata.

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma izjavila je da nije dobila nikakvo konkretno obaveštenje da se spremaju vojni napadi na ciljeve u Iranu. Ona je dodala da joj je drago što se predsednik Tramp predomislio, jer bi takav udar bio veoma provokativan. Pelosi je ponovila zahtev da Tramp zatraži dozvolu Kongresa pre bilo kakve vojne akcije protiv Teherana.

Šta je prethodilo odluci?

Povodom incidenta u kom je oborena američka letelica Donald Tramp je u Beloj kući u četvrtak razgovarao sa četvoro najznačajnijih lidera američkog Kongresa i šefovima oružane i obaveštajne kongresne službe. Zaključci tog susreta nisu bili obelodanjeni.

Adam Šif, predsedavajući u Komitetu Predstavničkog doma za kontrolu obaveštajnih službi, stiže u Belu kuću
Adam Šif, predsedavajući u Komitetu Predstavničkog doma za kontrolu obaveštajnih službi, stiže u Belu kuću

Pre susreta sa njima Tramp je rekao da je Iran napravio veliku grešku ne isključujući mogućnost da je počinio pojedinac.

"Iran je napravio veliku grešku. Dron je bio u međunarodnom vazdušnom prostoru. I to je dokumentovano - naše tvrdnje se ne zasnivaju samo na rečima. Možda sam u pravu, a možda i ne - da je neki pojedinac napravio tu grešku. Uradio nešto što nije smeo da uradi. Ne mislim da je pogrešila samo iranska država, već i neko u lancu komande. Videćemo šta će se desiti - verujem da će se sve razrešiti", rekao je američki predsednik tokom susreta sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Beloj kući.

Bespilotna letelica oborena je u području Ormuskog moreuza. Sjedinjene Države objavile su da se dron, trenutku kada ga je pogodila raketa ispaljena sa iranskog tla, nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru. Iranske vlasti međutim tvrde da je američka bespilotna letelica bila nad teritorijom te zemlje.

SAD i Iran: Nove napetosti posle obaranja drona
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Američka vojska je u međuvremenu objavila video za koji navodi da prikazuje momenat obaranja drona. Ukazuju da se na snimku vide tragovi dima pošto je letelica pogođena u Omanskom zalivu.

Džozef Guastela, komandant Američke centralne vazdušne komande jugozapadne Azije, izjavio je da iranski napad ničim nije bio isprovociran.

“Letelica RQ 4 nije narušila iranski vazdušni prostor. Napad je bio pokušaj da se omete naša sposobnost da nadgledamo područje nakon pretnji međunarodnom brodskom saobraćaju i slobodnom protoku robe. Iranske tvrdnje da je letelica oborena nad teritorijom te države su lažni. U trenutku obaranja bila je 34 kilometra udaljena od iranskog tla. Ovaj opasni i neodgovorni napad počinjen je u blizini civilnog vazdušnog koridora između Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Muskata u Omanu – i mogao je ugroziti živote nevinih civila", izjavio je Guastela.

RQ-4 Global Hawk - model letelice koju su oborili snage Iranske Revolucionarne garde
RQ-4 Global Hawk - model letelice koju su oborili snage Iranske Revolucionarne garde

Radi se o modelu bespilotne letelice koja se upotrebljava za prikupljanje obaveštajnih podataka, nadzor i izviđačke misije u područjima obala i okeana.

Govoreći o incidentu, Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkom domu američkog Kongersa, izjavila je da Sjedinjene Države ne ispoljavaju nameru da uđu u rat sa Iranom.

"Ne mislim da predsednik želi rat. U našoj zemlji nema apetita za ratovanjem. Potrebno je da budemo strateški zreli u očuvanju naših interesa. Takođe, ne smemo biti nemarni u merama koje ćemo preduzeti", rekla je Pelosi.

Ne mislim da predsednik želi rat: Nensi Pelosi
Ne mislim da predsednik želi rat: Nensi Pelosi

Više uglednih republikanaca, uključujući i Kevina Mekartija njihovog lidera u Predstavničkom domu Kongresa, zatražili su da Sjedinjene Države primene, kako su naznačili, odmereni odgovor.

"Iran je napao američku imovinu iznad međunarodnih voda. Provokacija se dogodila svega nedelju dana pošto je napao i uništio dva komercijalna tankera, takođe u međunarodnim vodama", saopštili su u zajedničkoj izjavi Kevin Mekarti, Majkl Mekol, Mek Tornberi i Devin Nunjes.

Iran: Dron je oboren nad našom teritorijom

Sa druge strane, iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama zatražio je od međunarodne zajednice da utiče na SAD-a da okončaju, kako ih je označio, nezakonite i destabilizirajuće poteze koje sprovode u Zalivu.

Mahid Takt Ravanči (Majid Takht Ravanchi) je u pismu koje je poslao generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, napisao da su iranske snage oborile američku bespilotnu jedinicu tek nakon nekoliko odaslatih radio upozorenja da je dron narušio vazdušni prostor.

Iranska Revolucionarna garda, koju su Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom, prethodno je objavila da je, kako ga je označila špijunski dron, oboren nad iranskom južnom provincijom Hormozgan.

Husein Salami, komandant Iranske Revulucionarne garde, poručio je da je obaranje američkog drona, kako se izrazio, jasna je i precizna poruka Americi.

“Oni koji brane granice islamske nacije Irana će odlučno reagovati na bilo kakve upade stranih elemenata na našu zemlju. Naše granice su naša crvena linija. Neprijatelj koji prelazi naše granice će biti uništen i neće se vratiti. Naši neprijatelji mogu ostati bezbedni samo na jedan način - da poštuju teritorijalni integritet, nacionalne interese i nacionalnu bezbednost velike iranske nacije”, rekao je Salami u javnom obraćanju.

Sjedinjene Države vode kampanju u kojoj nastoje da spreče Iran u razvijanju nuklearnih i balističkih raketa - kao i da ograniče ulogu te zemlje u regionalnim sukobima.

Napetosti između dve države dodatno su pojačane dva dana pošto su Sjedinjene Države odlučile da pošalju još hiljadu vojnika na Bliski istok. Taj potez povukle su nakon što su snage Iranske Revolucionarne garde označile odgovornim za miniranje japanskog tankera u moreuzu Ormuz.

Tada su obe države uputile jasnu poruku da nijedna od njih ne želi rat.

Tome je prethodila objava Irana da će premašiti granicu za skladištenje obogaćenog uranijuma koja je bila određena nuklearnim sporazumom 2015. godine sa koga su 2018. Sjedinjene Države povukle potpis.

XS
SM
MD
LG