Linkovi

Bolton: Odustajanje od napada - mudrost, a ne slabost


Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton razgovara sa novinarima ispred Bele kuće 1. maja 2019.
Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton razgovara sa novinarima ispred Bele kuće 1. maja 2019.

SAD su upozorile Iran u nedelju da ne bi trebalo da pogrešno protumače kao "slabost" odluku predsednika Donalda Trampa u poslednjem trenutku da ne uzvrati vojno na iransko obaranje bespilotne američke letelice blizu Ormuskog moreuza.

"Ni Iran niti bilo koji drugi neprijatelj ne bi trebalo da tumače američku mudrost i uzdržanost kao slabost", izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u Jerusalimu uoči sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. "Niko im nije dao dozvolu za lov na Bliskom istoku", kazao je Bolton, govoreći o Iranu. "Naša vojska je obnovljena i spremna za akciju."

Bolton je izneo ovo upozorenje nekoliko sati nakon što je Tramp najavio da planira da u ponedeljak uvede Iranu "velike" nove sankcije, bez ikakvih detalja. Predsednik je potez objavio na Tviteru u subotu, navodeći da "Iran ne sme da ima nuklearno oružje".

Bolton je istakao da postojeće sankcije protiv Teherana već imaju snažan efekat na iransku ekonomiju. "Sankcije daju rezultate. Iran nikada ne sme da ima nuklearno oružje - ni protiv SAD niti protiv sveta."

Tramp je razgovarao sa reporterima u subotu pred polazak na sastanak sa najvišim zvaničnicima administracije u Kemp Dejvidu, van Vašingtona. U jednom trenutku je rekao da će, čim Teheran pristane da se odrekne nuklearnog oružja "biti njihov najbolji prijatelj."

Trampov ton u subotu je bio znatno blaži nego prethodne nedelje. Strah od potencijalnog oružanog sukoba između SAD i Irana je porastao kada su američki zvaničnici okrivili Teheran za napade na dva naftna tankera u Ormuskom moreuzu, što Iran poriče, i nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letelicu u četvrtak, za koju tvrdi da se nalazila u njihovom vazdušnom prostoru.

U petak, Tramp je u poslednjem trenutku otkazao planirani napad na ciljeve u Iranu.

Svetske sile su pozvale na mir posle incidenata. Nemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je pozvala na političko rešenje krize. Britanski ministar za Bliski istok, Endru Marison u nedelju je otputovao u Teheran na razgovore sa iranskim zvaničnicima. Britanski Forin Ofis je najavio da će britanski diplomata pozvati na hitnu de-eskalaciju u regionu i razgovarati o iranskoj pretnji da će prestati da poštuje odredbe nuklearnog sporazuma iz kojeg su se SAD povukle prošle godine.

XS
SM
MD
LG