Linkovi

SAD traže međunarodni konsenzus, a Saudijci odlučan odgovor posle napada na tankere


Sminak američke vojske pokazuje štetu od mine na jednom od tankera u Omanskom zalivu

Saudijska Arabija zatražila je da se preduzme brza akcija i obezbede energetske zalihe u Persijskom zalivu, nakon što su Sjedinjene Države optužile Iran za napade na dva tankera na jednoj od ključnih ruta za prevoz nafte.

Teheran je odbacio optužbe da je odgovaran za incident, koji se dogodio južno od Ormuskog moreuza, jedne od glavnih tranzitnih ruta za naftu iz Saudijske Arabije i drugih velikih snabdevača u zalivu.

Saudijski ministar energetike Halid al Falih rekao je da mora postojati "brz i odlučan odgovor na "pretnju po energetske zalihe, stabilnost tržišta i poverenje potrošača posle napada u Omanskom zalivu.

Vršilac dužnosti američkog sekretara za odbranu Patrik Šenahan rekao je u petak da Sjedinjene Države pokušavaju da postignu međunarodni konsenzus na Bliskom istoku, nakon napada na tankere.

Očigledno je da moramo da imamo spremne planove u slučaju da se situacija pogorša, ali je potrebno i da proširimo podršku za ovu međunarodnu situaciju", rekao je Šenahan.

Američka vojska objavila je video snimak na kojem se, kako je navela, vidi kako ljudi sa iranskom patrolnog čamca uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera.

Jedan od tankera u vlasništvu je japanske kompanije Kokuka Sangjo, dok je vlasnik drugog norveška kompanija Frontlajn.

Izvršni direktor Frontlajna Robert Hvide Meklod rekao je za Glas Amerike da je kompanija u kontaktu sa posadom, koja je u iranskom pritvoru, i da ih iranske vlasti tretiraju veoma dobro.

Iranski zvaničnici odbacili su optužbe da su odgovorni za napad, a iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif tvitovao je u petak da su Sjedinjene Države odmah požurile da optuže Iran "bez ijednog dokaza"

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je da su napadi "veoma zabrinjavajući" i da Britanija veruje da je Iran odgovoran.

Kina je saopštila da je duboko zabrinuta zbog tenzija u regionu i pozvala na uzdržanost. Zabrinutost zbog povećanja tenzija izrazio je i generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš.

“Svet ne može sebi da prišti veliki sukob u Zalivu", poručio je Gutereš.

XS
SM
MD
LG