Linkovi

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu dolazi u Srbiju


General Tod Danijel Volters, vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi
General Tod Danijel Volters, vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi

Tod Danijel Volters, vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga na evropskom kontinentu, uskoro će posetiti Srbiju tokom turneje obilaska komandi i kancelarija NATO-a u zemljama Evrope i atlantskog regiona, rečeno je Glasu Amerike u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi.

“Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta”, navodi se u odgovoru na upit Glasa Amerike.

Vrhovni štab savezničkih snaga u Evropi (SACEUR) nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, niti potenijalni datum dolaska u Srbiju, kao i ko će mu biti sagovornici. Ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande - što se dogodilo 3. maja ove godine.

“Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje”, rečeno je Glasu Amerike.

Tod Danijel Volters je poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija. Volters je prethodno obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Taj visoki američki i NATO zvaničnik je aprila 2019. tokom procedure za potvrđivanje generalskog čina i zvanja komandanta u Odboru za oružane snage Senata -a rekao da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Emanuel Makron, francuski predsednik, i general Tod Volters tokom susreta u junu u Parizu
Emanuel Makron, francuski predsednik, i general Tod Volters tokom susreta u junu u Parizu

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

Informacija o Voltersovoj poseti državama Evrope i atlantskog regiona aktuelna je u nedeljama pošto je, početkom jula, objavljeno da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon o prekidu ruskog učešća u Sporazumu o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa sa Sjedinjenim Državama (INF). Odmah potom iz Brisela je stigla reakcija da je jedini način da se taj sporazum spasi - rusko vraćanje u njegove okvire.

Sjedinjene Države i Rusija u februaru 2019. započele su proces obostranog povlačenja optužujući jedna drugu za kršenje dogovora postignutog pre 32 godine. Potpisali su ga 8. decembra 1987. u Vašingtonu tadašnji lideri SAD i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov i bio je jedan od značajnijih doprinosa smirivanju napetosti tokom Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG