Linkovi

NATO general Žuno: Uloga KFOR-a neće se menjati


Zastave Republike Srbije i NATO, Foto: VOA
Zastave Republike Srbije i NATO, Foto: VOA

Zaključak sastanka zamenika komandanta NATO Komande združenih snaga u Napulju general-potpukovnika Kristijana Žunoa i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića je da NATO poštuje neutralnost Srbije, kao i da KFOR neće menjati svoju ulogu na Kosovu, a da Srbija i vojna alijansa dele interes za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

General-potpukovnik Žuno je uputio pohvale Vladi Srbije na izbalansiranom i umerenom pristupu, kao i ulaganju izvanrednih napora u cilju dolaženja do kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Istakao je da je u NATO-u u toku diskusija o preispitivanju angažmana u odnosu prema Kosovskim bezbednosnim snagama, naglasivši da se uloga KFOR-a u obezbeđivanju sigurnog okruženja i slobodnog kretanja za sve na Kosovu neće promeniti.

General-potpukovnik Žuno je posebno pohvalio organizaciju vežbe "Srbija 2018", realizovane u oktobru prošle godine, kao najveće do sada NATO vežbe u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama sa oko 2.000 učesnika iz 40 država.

Žuno je potvrdio poziv ministru Dačiću da poseti NATO Komandu združenih snaga u Napulju.

Osvrnuvši se na pitanje Kosova i Metohije kao najvažnijem političko-bezbednosnom izazovu za našu zemlju, Dačić je preneo da je od izuzetne važnosti da se mandat Misije KFOR-a ostvari u punom obimu, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, kao i da se dijalog Beograda i Prištine nesmetano odvija, uz realizaciju dogovorenog i bez preduzimanja jednostranih poteza.

Posebno je ukazao na neprihvatljivost jednostranih odluka Prištine da formiraju Ministarstvo odbrane i transformišu Kosovske bezbednosne snage u Vojsku Kosova, kao i o uvođenju taksi od sto odsto na proizvode iz ostalih delova Srbije, kao i iz BiH. Dačić je posebno naglasio značaj garancija NATO da snage KBS i druge teško naoružane formacije kosovskih Albanaca ne mogu biti angažovane na severu Pokrajine bez saglasnosti NATO, odnosno komandanta KFOR-a, koje su date neposredno pred potpisivanje Briselskog sporazuma.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija i NATO opredeljeni za dalje unapređenje partnerske saradnje u svim sferama od zajedničkog interesa, kao i praktičnom vojnom i civilnom saradnjom u brojnim oblastima u okviru programa Partnerstvo za mir, sa više od stotinu zajedničkih aktivnosti koje se realizuju na godišnjem nivou.

Tokom razgovora je pozitivno ocenjeno aktivno učešće Srbije u brojnim međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem EU i UN-a, kao i spremnost za koordinaciju i saradnju sa Alijansom na polju borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednom situacijama i suočavanja sa aktuelnim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

XS
SM
MD
LG