Linkovi

Hodžis: Srbiji neophodno što više čvrstih strateških opcija


Hodžis: Rusija nije zainteresovana da se spor Srbije i Kosova reši
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Otvaranje prostora, više strateških opcija i lokalna rešenja su tri elementa potrebna srpskom vođstvu da bi se ubrzao proces evropski integracija, ističe penzionisani američki general-potpukovnik Frederik “Ben” Hodžis, koji je učestvovao na nedavnom skupu “NATO nedelja” u Beogradu, koji je organizovao Centar za evroatlantske studije. Hodžis se u razgovoru za Glas Amerike osvrnuo na glavne teme skupa, posle kojeg je obavio i poduži razgovor i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

General-potpukovnik Ben Hodžis naglašava da je veoma važan novo-promenjeni pristup i SAD i Evrope u konačnom rešavanju spora između Srbije i Kosova:

“Želeo sam na skupu 'NATO nedelja' da istaknem tri ideje. O tome sam govorio i sa predsednikom Vučićem. Pre svega, treba stvoriti povoljno okruženje u kojem bi predsednici Vučić i Tači mogli da rade na rešavanju ključnih pitanja. Drugo, treba odustati od pridika i tendencije izolovanja iz pregovora onih koji se smatraju ili prikazuju lošim. Nalazimo se u dobu nadmetanja velikih sila kao što su Rusija i Kina. U takvim okolnostima neophodno je takozvano 'pozitivno pojačanje' sa akterima, koji možda nisu bez greha, ali su važni za postizanje rešenja. Arhitekta takvog pristupa je bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel. U tome ga u celosti podržavam”.

Sledeća tema se odnosi na nalaženje rešenja uz učešće lokalnih aktera, dok je treći, najvažniji cilj, da Srbija stekne više čvrstih strateških opcija nego što ih trenutno ima…

“… kao što je obezbeđen ulazak u Evropsku uniju. Svaki lider, svaka zemlja, svaki narod traži prave opcije. Po meni, Srbija ne želi da postane Venecuela, niti Kuba, niti da ima samo jednog prijatelja u svetu, Rusiju. Iako je vojno neutralna, Srbija obavlja vojne vežbe i sa američkim vojnicima, i sa vojnicima zemalja koje su prijateljske prema NATO-u, kao i sa ruskim trupama. Verujem da Srbi istinski žele da budu neutralni, međutim budućnost im leži u zapadnoj integraciji. Naravno da moraju da ispune sve uslove pre priključenja EU”.

Međutim predsednik Srbije se trenutno nalazi ne samo pod pritiskom nerešenog pitanja Kosova, već i domaćih krugova kao i Rusije, kaže Hodžis i dodaje da pritisak Rusije nije lako ukloniti.

“Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Srbija se okrenula Rusiji za pomoć u Savetu bezbednosti UN-a. I sve dok situacija sa Kosovom nije razrešena, Rusija neće odustati od te svoje prednosti, nije uopšte zainteresovana da se spor reši".

Hodžis ističe važnost suzbijanja dodatnih narativa koju Rusija nameće u vezi SAD i NATO-a.

“Većina građana Srbije automatski povezuje SAD sa NATO-m, a NATO sa bombardovanjem od pre dvadeset godina. To je narativ koji Rusija forsira, ali to je i razlog zbog kojeg sam želeo da zajedno da odam poštu deci koja su tragično nastradala prilikom bombardovanja. Gubitak života dece bilo koje zemlje, bilo koje vere, bilo kojeg etničkog porekla je užasna stvar. To je i podsetnik koliko je važno da se više nikad ne ponovi da mladi ljudi gube život na području Balkana”.

Sedma beogradska “NATO nedelja” organizovana je i uz podršku diplomatskog odseka NATO-a i Norveške, zemlje koja je zadužena za ostvarivanje takvih NATO aktivnost.

Za Hodžisa je posebno važno što je u ovogodišnjoj nedelji učestvovao i načelnik generalštaba Vojske Srbije Momčilo Mojsilović, zajedno sa Branimirom Filipovićem, pomoćnikom ministra spoljnih poslova za bezbednosna pitanja.

“Imali smo odličnu priliku za razgovor o budućnosti i zemlje i o uzajamnim odnosima”, zaključio je general Hodžis.

XS
SM
MD
LG