Linkovi

Obeležena dvadeseta godišnjica bombardovanja SRJ


Arhiva - Zgrada Generalštaba nekadašnje Vojske Jugoslavije uništena tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.
Arhiva - Zgrada Generalštaba nekadašnje Vojske Jugoslavije uništena tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.

U subotu je u Srbiji obeležena dvadeseta godišnjica NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koje je trajala 78 dana, ali se podaci o broju žrtava razlikuju u zavisnosti od izvora, i kreću se od manje od hiljadu do 2.500 poginulih.

Tim povodom ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović položio je venac na Spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice" i poručio da se nikada ne sme zaboraviti na žrtvu heroja koji su dali svoje živote da bi Srbija bila slobodna, piše u saopštenju.

Dve decenije od početka NATO bombardovanja obeležene su i polaganjem venaca na spomenik "Zašto" poginulim radnicima Radio-televizije Srbije u Tašmajdanskom parku. U prisustvu gradonačelnika Beograda Zoran Radojčića, čelnika RTS-a, predstavnika Ministarstva kulture i informisanja i porodica poginulih radnika, brat jednog od poginulih radnika RTS-a Miroslav Medić naveo je da su dobili obećanje da će na mestu ruševina biti napravljen memorijalni kompleks.

On je rekao i da se 20 godina čeka odgovor na pitanja "zašto je bilo potrebno da pogine 16 radnika RTS-a", kao i "zašto niko nije te radnike zaštitio".

Oglasila se i Socijalistička partija Srbije najoštrijom osudom NATO intervencije "na suverenu i međunarodno priznatu državu", saopštila je danas SPS. Ova stranka ocenjuje da agresija 19 najmoćnijih zemalja sveta nije postigla svoj cilj - rešenje kosovskog problema, već je ostavila stalne tenzije.

Osuđujući NATO intervenciju, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić u saopštenju ističe da "za ovaj kukavički i zločinački čin bombardovanja gradova i civilnih objekata niko nije odgovarao ni po komandnoj ni po individualnoj odgovornosti niti je bilo čija krivica utvrđivana."

A predstavnici Demokratske stranke Srbije postavili su u nedelju, u parku ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, spomenik "Aleksandar Vučić, poslednja NATO raketa", na kome je raketa čiji donji deo simbolizuje početak NATO agresije 24. marta 1999. godine, a gornji, na kome je naliv pero, eventualno potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Predsednik DSS Miloš Jovanović rekao je posle otkrivanja spomenika, da NATO agresija nije završena i da ono što je bio cilj NATO agresije upravo se završava pred našim očima i u tome učestvuje direktno srpska vlast, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao je Jovanović.

Ambasadori izrazili iskreno žaljenje

"Pamtimo 24. mart kao dan kada je diplomatija podbacila i izražavamo iskreno žaljenje zbog civilnih žrtava tokom događaja iz 1999.godine", ističe se u današnjoj Zajedničkoj izjavi saučešća predstavnika ambasada Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Holandije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

U izjavi se kaže i da ambasadori saučestvuju sa bolom svih onih koji su u ratovima 90-ih izgubili svoje najmilije i dodaje:

"Čuvajući uspomenu i sećanje na njih, rešeni smo da uložimo još više napora kako bismo doprineli trajnom miru i stabilnosti u regionu."

XS
SM
MD
LG