Linkovi

Konferencija NATO agresija na SRJ – 20 godina posle


Sa jednog od ranijih protesta povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Sa jednog od ranijih protesta povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Učesnici konferencije “NATO agresija na SRJ - 20 godina posle” ocenili su danas da je intervencija 1999. bila nelegalna i nelegitimna i da je pokazala nemoć međunarodnog prava.

Profesori sa univerziteta i instituta širom sveta, koji su se okupili u Beogradu uoči dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja, naveli su i da intervencija 1999, bila takva da su izvršeni zločini protiv mira, protiv čovečnosti i ratni zločini.

Profesor Fakukteta za bezbednost Bojan Dimitrijević izneo je podatak da je ukupna ekonomska šteta NATO bombardovanja oko 30 milijardi dolara, ali i istakao da postoje procene da je šteta mnogo veća.

Rekao je da su nastradali infrastruktura, privredni objekti, neprivredni civilni objekti, prirodno bogatstvo, nacionalno bogatstvo, a da je gubitak u ljudskom kapitalu oko 2,3 milijarde.

On je naveo i da su ekološke posledice bombardovanja ogromne, a da bi troškovi vraćanja životne sredine u prvobitno stanje iznosili više desetina milijardi evra.

Profesor Rafael Izraeli sa Univerziteta u Jerusalimu rekao je da Srbi moraju da uzmu u obzir da snose deo krivice za sve što se dogodilo na KiM.

Naveo je da Kosovo nije iznenada postalo “albansko”, odnosno da Albanci nisu preko noći postali većinsko stanovništvo na toj tertoriji, te ocenio da Srbija nije ništa uradila da bi to predupredila.

"To nije samo pitanje demografije, već i kontrole teritorije", rekao je Izraeli.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Jončic rekao je da je NATO intervencija po definiciji UN bila agresija, tokom koje su teško povređene norme međunarodnog prava i da su izvršeni zločini protiv mira, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

On je rekao da je neselektivno bombardovanje, posebno područja Kosova, dovelo do prisilnog iseljavanja stanovništva.

Govoreći o posledicama agresije, Jončić je rekao da je ignorisanjem Saveta bezbednosti UN urušen sistem kolektivne bezbednosti, te da je NATO iz statusa odbrambenog pakta prešao u ofanzivni vojno-politički savez “koji bi disciplinovao svet po zapadnim vrednostima”.

Cilj da se spreči takozvana humanitarna katastrofa nije ostvaren. Naprotiv. Izvršena je još veća humanitarna katastrofa”, rekao je Jončić.

Profesor sa Moskovskog državnog univerziteta Lomanosov Leonid Dobrohotov smatra da je bombardovanje bilo kršenje međunarodnog prava i pokušaj zapada da promeni odnos skoro jedine zemlje u Evropi koja je prijateljski nastrojena prema Rusiji.

To je bio pokušaj Zapada da uvede praksu unilateralnog sveta”, rekao je Dobrohotov, ističući da je u međuvremenu došlo do promena odnosa snaga u svetu.

Profesor Stefano Piloto iz Trsta istakao je da je intervenciji NATO nedostajao legitimitet i da alijansa nije imala mandat. Podsetivši da je NATO delovao pod velom humanitarne intervencije, Piloto je upitao da li postoji samo jedan standard za poštovanje ljudskih prava.

Navodeći da je međunarodna zajednica jednostrano reagovala, Piloto je ocenio i da Rezolucija 1244 SB UN remek delo nedostatka političke volje da se uspostavi trajno rešenje za Kosovo.

Međunarodnu naučnu konferenciju organizovali su Institut za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda i Fakultet bezbednosti, a razmatrane su pravni i međunarodni aspekti NATO agresije, kao i posledice po bezbednost i regionalne odnose.

XS
SM
MD
LG