Linkovi

General Hodžis i Vučić razgovarali o problemima u regionu


Bivši komandant Kopnene vojske SAD za Evropu general-potpukovnik Frederik Ben Hodžis sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Bivši komandant Kopnene vojske SAD za Evropu general-potpukovnik Frederik Ben Hodžis razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bezbednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi i regionu, kao i problemima u dijalogu sa Prištinom, saopštila je pres služba predsednika.

General Hodžis je istakao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

NATO nije samo vojna alijansa, već savez dražava koje dele i brane zajedničke demokratske vrednosti“, istakao je Hodžis, koji je i visoki predstavnik Centra za analizu evropske politike (CEPA) i veliki zagovornik transatlantske saradnje.

Vučić je u razgovoru sa Hodžisom, naglasio da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i da će nastaviti da jača saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i svaku drugu vrstu bilateralne vojne saradnje..

Srbija je, ističe Vučić, kao pouzdan partner u programu Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva, koji podrazumeva pojačani politički dijalog, spremna da doprinese održanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove.

Predsednik Vučić objasnio je generalu Hodžisu razloge zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nameru Srbije da nastavi dijalog pošto Priština povuče protivpravne i anticivilizacijske takse, navodi se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG