Linkovi

Rusija suspendovala učešće u nuklearnom sporazumu sa SAD


Vladimir Putin, ruski predsednik (Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS)
Vladimir Putin, ruski predsednik (Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS)

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se prekida učešće Rusije u sporazumu sa Sjedinjenim Državama o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa.

Odredba objavljena u sredu formalizuje rusko napuštanje sporazuma potpisanog pre trideset dve godine pošto je zimus povlačenje najavio Vašington.

Tada je Donald Tramp, američki predsednik, saopštio da počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma rekavši da ga Rusija narušava. Moskva je, sa druge strane, negirala te tvrdnje. Nakon toga, državni sekretar Majk Pompeo izjavio jea će sporazum biti raskinut ako se Rusija u roku od šest meseci ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma.

Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine, tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu. Sporazum je prvo obuhvatao klasu raketnog naoružanja dometa od 500 do 1.000 i od 1.000 do 5.500 kilometara, uključujući rakete R-12 i R-14, koje je SSSR 1962. godine razmestio na Kubi, što je izazvalo Karipsku krizu.

U maju 1991. godine Sporazum je u potpunosti realizovan. Dokument ima neograničeni rok. Svaka od strana ima pravo da ga raskine ukoliko predstavi ubedljive dokaze o neophodnosti da istupi iz sporazuma.

XS
SM
MD
LG