Linkovi

Dačić: Rusija je garant srpskih interesa


Ministri inostranih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, tokom sastanka u Moskvi, 17. aprila 2019.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u sredu u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, koji je poručio da se problem Kosova, umesto postavljanjem ultimatuma, isključivo može rešiti približavanjem pozicija i konsenzusom.

On je optužio zapadne diplomate da smatraju da odlučuju o sudbini sveta i da su počeli u mentalitetu da se ispoljavaju kolonijalni aspekti.

Sve manje govore o međunarodnom pravu, a sve više o pravilima koje su oni izmislili i koje moraju da prihvate sve ostale zemlje, zaobilazeći SB UN i igroniršući same UN, ocenio je Sergej Lavrov:

"Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega, Sjedinjene Države i aktuelna administracija su obuzete težnjom da postignu što više velikih spoljnopolitičkih uspeha za najkraće vreme do sledećih izbora. MI vidimo tako aktivno i impulsivno ponašanje i po pitanju Kosova, Avganistana, Korejskog poluostrva i drugih", naglasio je Lavrov.

Kako je rekao Ivica Dačić, Srbiji je potrebna pomoć Rusije i drugih prijatelja u vezi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama i tom prilikom on je podsetio na pokušaj prijema Kosova u Interpol.

Prema oceni Dačića, Srbiji je veoma bitno i to što je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti UN, jer je to za Srbiji faktor stabilnosti i sigurnosti da, primera radi, odluka da Kosovo bude primljeno u članstvo u UN ne može biti doneta, jer mora da prođe Savet bezbednosti:

"Srbija nikad neće prihvatiti ni jedno rešenje za pitanje Kosova, ali i drugih otvorenih pitanja u regionu bez najuže moguće konsultacije sa Ruskom Federacijom. Zato što se zaštita naših nacionalnih i državnih interesa u ovom trenutku ne može obaviti bez saradnje sa Ruskom Federacijom", dodao je Dačić.

Na konferenciji za medije u Moskvi, Lavrov je skrenuo pažnju i na ponašanje Zapada na međunarodnoj sceni, a kao primer naveo 20. godišnjicu bombardovanja Srbije. Kako je rekao, od članica NATO se čulo samo da su bili u pravu, da su donosili slobodu ugnjetenima, a da nisu ispoljili nikakvu grižu savesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG