Linkovi

Mnučin: Administracija će proveriti ponudu Orakla za kineski TikTok


Stiven Mnučin, američki sekretar za finansije (Foto: AP/Alex Brandon)
Stiven Mnučin, američki sekretar za finansije (Foto: AP/Alex Brandon)

Stiven Mnučin, američki sekretar za finansije izjavio je da će administracija predsednika Donalda Trampa proveriti ponudu kompanije Orakl (Oracle Corp.) za kupovinu kineske aplikacije TikTok – koja bi time prešla u vlasništvo kompanije sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mnučin je televiziji Si-En-Bi-Si (CNBC) rekao da američka vlada ima puno poverenje u kompanije Majkrosoft i Orakl – koje TikTok ima u vidu kao potencijalne kupce.

Trampova administracija dala je rok Bajtdensu (ByteDance), kineskoj kompaniji koja je vlasnik aplikacije Tik Tok, rok do 20. septembra da postigne dogovor o prodaji ili prekine poslovanje na teritoriji Sjedinjenih Država.

Tome je prethodila avgustovska naredba predsednika Donalda Trampa kojom su TikToku i Vičetu (WeChat), aplikacija za slanje poruka, zabranjene na teritoriji Sjedinjenih Država.

Međutim, uprkos zabrinutostima vezanim za TikTok broj njenih korisnika na tlu SAD-a se povećava. Prema podacima američke kompanije Verajzon (Verison) od marta se broj njenih korisnika povećao za više od tri stotine miliona.

Za preuzimanje TikToka od kineskog Bajdensa najozbiljniji interesentni su dve američke kompanije – Majkrosfot i Orakl (Oracle Corp.)

Majkrosoft je u saradnji sa kompanijom Volmart (Walmart) Bajtdensu dostavio ponudu za kupovinu TikTok-a.

U saopštenju ponuđača navedeno je da bi ponuda upućena TikToku bila korisna za korisnike aplikacije – dok bi istovremeno bili zaštićeni interesi nacinalne bezbednosti.

"Da bi se to postiglo potrebno je ostvariti najviše standarde bezbednosti, privatnosti, sigurnosti na interenetu i suprotstavljanje dezinformisanju", saopštio je Majkrosoft.

Drugi mogući kupac je grupa investitora koje predvodi Orakl. Reč je jednoj od kompanija Silicijumske doline čiji su najviši menadžeri prikupljali sredstva za predizbornu kampanju Donalda Trampa uoči novembarskih predsedničkih izbora.

List Njujork tajms javio je u nedelju da je kineski Bajtdens odbacio ponudu Majkrosofta i da je kineska kompanija saopštila da će Orakl biti njen tehnološki partner. Nepoznate su odredbe i uslovi dogovora o kom bi se moglo pregovarati.

Sudbina TikTok-a zavisi od toga kako će se odnositi prema rokovima koje je postavila Trampova administracija. Poslednjih meseci ta aplikacija postala je središte napetosti u odnosima između Sjedinejnih Država i Kine – s obzirom na to da je američka administracija optužila kineskog vlasnika TikTok-a da je u sprezi sa kineskim vlastima. TikTok je te optužbe odbacio.

XS
SM
MD
LG