Linkovi

Kina usvojila kontroverzni zakon za Hong Kong


Hong Kong, 29. jun 2020.
Hong Kong, 29. jun 2020.

Kina je usvojila kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga, za koji Sedinjene Države i prodemokratski aktivisti veruju da će dodatno podriti slobode na toj poluautonomnoj teritoriji. Zbog usvajanja zakona, nekoliko aktivističkih organizacija već je donelo odluku o zatvaranju, dok pojedinci brišu poruke na društvenim medijima iz straha da bi mogli da odu u zatvor zbog novih mera.

Novim zakonom, koji je usvojio Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine a kineski predsednik Ši Đinping potpisao, od centralne vlade u Pekingu se traži da uspostavi kancelariju za nacionalnu bezbednost u Hong Kongu čiji cilj je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih i terorističkih aktivnosti, kao i strane intervencije u unutrašnja pitanja grada.

Zakonom se zaokružuju napori kineskog predsednika Ši Đinpinga da pooštri kontrolu nad Hong Kongom poslednjih nekoliko godina, što je dovelo do masovnih uličnih protesta prodemokratskih aktivista koji traže veće slobode za taj finansijski centar.

U gradu su tokom druge polovine 2019. godine održani brojni, često nasilni protesti, podstaknuti usvajanjem kontroverznog zakona o izručenju koji je kasnije povučen.

Najnovijim potezom kineskih vlasti zaobilazi se lokalni parlament Hong Konga koji, prema ustavu grada, ima ovlašćenja da usvaja zakone o bezbednosti.

Liderka Hong Konga, Keri Lam, saopštila je u video poruci na sastanku Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi da je zakon usmeren "protiv ekstremno male manjine" onih koji krše zakone, da neće biti retroaktivan i da će kineski organi imati jurisdikciju samo u "retkim, specifičnim situacijama".

Protivnici zakona međutim ističu da je reč o do sada najvećem podrivanju vladavine prava i visokog stepena autonomije Hong Konga.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je ranije ovog meseca da Sjedinjene Države više ne smatraju da je Hong Kong autonoman od Kine, a Vašington je u ponedeljak obustavio izvoz odbrambene opreme i američke tehnologije u Hong Kong, pozivajući se na nacionalnu bezbednost.

SAD su prošlog petka takođe uvele ograničenja na izdavanje viza aktuelnim i bivšim zvaničnicima kineske Komunističke partije za koje se smatra da su odgovorni za podrivanje autonomije Hong Konga ili ljudskih prava i sloboda u tom gradu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je u ponedeljak da će Peking uvesti slične restrikcije za američke pojedince.

XS
SM
MD
LG