Linkovi

Kina i SAD: Sankcijama na sankcije


Zastave Kine, kineske Komunističke partije i Sjedinjenih Američkih Država na tržnici u gradu Jivu u Kini (Foto: Reuters/Aly Song)
Zastave Kine, kineske Komunističke partije i Sjedinjenih Američkih Država na tržnici u gradu Jivu u Kini (Foto: Reuters/Aly Song)

Kina je uvela sankcije američkim zvaničnicima i nevladinim organizacijama usredsređenim na posmatranje demokratskih procesa i procenu poštovanja ljudskih prava - reagujući na sličan potez američkih vlasti prema jedanaest zvaničnika Hong Konga i Kine, koje smatraju odgovornim za ugrožavanje političkih sloboda u Hong Kongu.

"Reagujući na pogrešno američko delovanje Kina je odlučila da uvede sankcije pojedincima koji su se neadekvatno odnosili prema pitanjima u vezi sa Hong Kongom", izjavio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan na redovnom brifngu za novinare, objavila je agencija Rojters.

Ziđijan nije obrazložio šta sankcije protiv američkih zvaničnika i organizacija tačno podrazumevaju.

Američki zvaničnici i organizacije obuhvaćeni kineskim sankcijama su kritičari novog Zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji su kineske vlasti usvojile i primenile u autonomnoj oblasti Hong Kongu nad kojom imaju nadležnost od 1997.

Na listi kineskih vlasti su senatori Ted Kruz, Marko Rubio, Tom Koton, Džoš Hevli, Pet Tumi i kongresmen Kris Smit - svi republikanci, kao i pojedinci iz neprofitnih i organizacija za zaštitu ljudskih prava, javlja Rojters.

Sankcije zvaničnog Pekinga uvedene su šefovima pet nevladinih organizacija čije je sedište u Sjedinjenim Državama: Nacionalnoj zadužbini za demokratiju (National Endowment for Democracy), Nacionalnom demokratskom institutu (The National Democratic Institute for International Affairs), Međunarodnom republikanskom institutu (The International Republican Institute), Fridom hausu i Hjumans rajts voču.

Prethodno su Sjedinjene Države u petak uvele sankcije Keri Lam, liderki administracije Hong Konga, kao i aktuelnim i bivšim najvišim policijskim zvaničnicima – na osnovu izvršne naredbe koju je potpisao predsednik Donald Tramp.

Odnosi između dve države naglo su pogoršani poslednjih meseci zbog sporova u oblasti trgovine, odnosa Kine prema autonomnoj oblasti Hong Kongu i reakcijom Kine na pandemiju koronavirusa – bolesti respiratornih organa koja je izbila na kineskoj teritoriji.

Tom odlukom zamrzava se sve što imaju u vlasništvu u Sjedinjenim Državama i američkim kompanijama i građanima zabranjuje se poslovanje sa osobama pobrojanim na listi.

Prošlog meseca Sjedinjene Države naredile su Kini da zatvori konzulat u gradu Hjustonu optuživši kineske vlasti da su diplomatsko predstavništvo koristile za špijuniranje. Kineske vlasti reagovale su zatvaranjem američkog konzulata u gradu Čengduu.

XS
SM
MD
LG